Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Włochy: Czerwona ricotta po niebieskiej mozzarelli

0
Podziel się:

We Włoszech nie minął jeszcze skandal z niebieską mozzarellą, gdy do handlu
trafił czerwono-różowy ser ricotta. W związku ze znalezieniem tego sera na Sardynii, rozpoczęły się
masowe kontrole.

We Włoszech nie minął jeszcze skandal z niebieską mozzarellą, gdy do handlu trafił czerwono-różowy ser ricotta. W związku ze znalezieniem tego sera na Sardynii, rozpoczęły się masowe kontrole.

Karabinierzy ze specjalnej jednostki, zajmującej się bezpieczeństwem żywności, skonfiskowali- po sygnale od klientki, która taki ser kupiła w supermarkecie w rejonie miasta Olbia - wszystkie znajdujące się tam opakowania ricotty. Ponadto w całych Włoszech zablokowali dostawy z zakładu , gdzie czerwona ricotta została wyprodukowana. Nie podano jego nazwy.

Produkt zostanie poddany dokładnym analizom. Na razie nie wiadomo, co jest przyczyną zmiany koloru białego sera, popularnego na włoskich stołach.

Od czerwca w wielu rejonach Włoch w sieciach tanich sklepów znaleziono ogromne ilości wyprodukowanego w Niemczech sera mozzarella , który w chwili otwarcia opakowania, w kontakcie z powietrzem zmienia kolor na intensywnie niebieski. Powodem jest bakteria, której obecność stwierdzono w serze. Z handlu zostało wycofanych kilka ton niemieckiej, niebieskiej mozzarelli, a sprawa ta wywołała liczne w Italii protesty przeciwko sprowadzaniu tego typowego włoskiego specjału z zagranicy. Prokuratura wszczęła dochodzenie w sprawie "mozzarelli Smurfów", jak jest nazywana przez media.

Ale okazało się, że do handlu trafiła także partia sera o podobnych właściwościach,wyprodukowana w wielkiej włoskiej fabryce nabiału. (PAP)

sw/ ju/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)