Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Włochy: Japończyk wygrał mistrzostwa w gotowaniu dań z makaronu

0
Podziel się:

Szef kuchni z Japonii, wykształcony w Neapolu, wygrał w Parmie na północy Włoch
międzynarodowe mistrzostwa w gotowaniu dań z makaronu. Yoshi Yamada przygotował bavette, czyli
rodzaj spłaszczonych spaghetti z małżami, omułkami i kalmarami.

*Szef kuchni z Japonii, wykształcony w Neapolu, wygrał w Parmie na północy Włoch międzynarodowe mistrzostwa w gotowaniu dań z makaronu. Yoshi Yamada przygotował bavette, czyli rodzaj spłaszczonych spaghetti z małżami, omułkami i kalmarami. *

Włoskie media podkreśliły, że wynik mistrzostw był zaskoczeniem i obalił mit o tym, że to rodzimi kucharze gotują najlepszy makaron. Nagrodę przyznało szerokie jury złożone z obserwatorów zawodów i miłośników tradycyjnych włoskich dań. Powodem do dumy jest zaś to, że zwycięzca nauczył się fachu w Italii.

"To dowód na to, że włoskiej kuchni można się nauczyć"- powiedział organizator pierwszej edycji imprezy, szef Akademii Makaronu w Parmie Gianluigi Zenti. Akademia działa przy jednej z największych włoskich firm produkujących makaron, mających siedzibę w tym mieście.

Kucharz - laureat głównej nagrody - mówi o sobie, że jest "japońskim neapolitańczykiem". Sztuki gotowania Yamada nauczył się od mistrzów z Kampanii. Pracował potem w restauracjach w Sorrento, na Sardynii i we Florencji. Był następnie szefem kuchni w znanym włoskim lokalu w Londynie.

W finale młody Japończyk pokonał trzech Włochów, pracujących w restauracjach w RPA, Brazylii i Francji. (PAP)

sw/sp/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)