Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Zabrze: Dzieci uczą się zdrowo jeść i przyrządzać posiłki

0
Podziel się:

Pasty do kanapek, sałatki i naleśniki uczyły się przyrządzać przedszkolaki w
ramach Dziecięcej Akademii Sztuki Kulinarnej w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu
Medycznego. W zajęciach w Zabrzu uczestniczyło ponad dwadzieścioro dzieci.

*Pasty do kanapek, sałatki i naleśniki uczyły się przyrządzać przedszkolaki w ramach Dziecięcej Akademii Sztuki Kulinarnej w Katedrze Dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. W zajęciach w Zabrzu uczestniczyło ponad dwadzieścioro dzieci. *

"Celem naszej akcji jest przekazanie dzieciom wiedzy na temat zasad prawidłowego żywienia. Skłoniły nas do tego m.in. alarmujące wyniki badań dotyczące otyłości wśród polskich dzieci. Według różnych badań i w zależności od wieku, problem dotyczy od kilkunastu do prawie 30 proc. dzieci" - powiedziała w środę PAP dietetyk dr Elżbieta Szczepańska z Zakładu Żywienia Człowieka ŚUM.

Wśród powszechnie popełnianych przez rodziców błędów w żywieniu dzieci wskazała przekarmianie i nadmiar słodyczy. "Jeśli chodzi o dzieci chodzące do przedszkola, to rodzice nie zawsze interesują się tym, co dziecko je w czasie tych ośmiu czy więcej godzin. Tymczasem to aż 75 proc. dziennej puli kalorycznej" - podkreśliła.

Kryzysowym momentem, w którym często pojawia się u dzieci nadwaga, jest wiek ok. 11 lat. "Rozpoczyna się wtedy młodzieńczy okres wzrostowy i zapotrzebowanie energetyczne organizmu znacznie rośnie. Dziecko w tym wieku ma już jednak z reguły własne kieszonkowe i wobec zmniejszonej kontroli rodziców może zaspokajać to zapotrzebowanie np. batonikami czy chipsami" - powiedziała Szczepańska.

W Dziecięcej Akademii Sztuki Kulinarnej przedszkolaki pod okiem szefa kuchni wielu renomowanych restauracji w kraju i zagranicą, prezesa Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej Wiesława Ambrosa uczyły się przyrządzać pierwsze i drugie śniadania. Były to pasty do kanapek, kanapki na ciepło, sałatki warzywne i owocowe oraz naleśniki.

"Okazało się, że część dzieci zna smak tylko podstawowych owoców i warzyw, a tych mniej popularnych nigdy nawet nie kosztowało. To właśnie na naszych zajęciach dowiedziały się np., skąd się bierze dziura w ananasie z puszki" - powiedziała Szczepańska.

"Wciągajmy dzieci do prac w kuchni, nie martwmy się tak o bałagan. Pamiętajmy, że zwłaszcza dla dzieci jedzenie powinno być atrakcyjnie podane" - apelowała dietetyczka.

Zajęcia dziecięcej akademii trwają w Zabrzu od poniedziałku do czwartku. Ostatni dzień będzie poświęcony grom i zabawom edukacyjnym związanym ze zdrowym żywieniem. (PAP)

lun/ bos/ jbr/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)