Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na

Zachodniopomorskie: Ponad 3,7 tys. kontroli jakości żywności

0
Podziel się:

Ponad 3,7 tys. kontroli jakości żywności przeprowadziła w ub.r. Wojewódzka
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie; nałożyła ponad 536 tys. zł
kar, głównie za niezgodne z prawdą informacje na opakowaniach.

Ponad 3,7 tys. kontroli jakości żywności przeprowadziła w ub.r. Wojewódzka Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Szczecinie; nałożyła ponad 536 tys. zł kar, głównie za niezgodne z prawdą informacje na opakowaniach.

Inspekcja sprawdza, czy producenci m.in. wyrobów piekarniczych, przetworów zbożowych czy mięsa i ryb zachowują ich odpowiednią jakość. Kontroluje również owoce i warzywa na każdym etapie obrotu. Kontrola dotyczy wyglądu produktu, jego składu i tego, czy informacja na ten temat jest zgodna z prawdą, a także informacji o składnikach alergennych. Podczas kontroli pobierane są próbki do badań laboratoryjnych oraz sprawdzane jest oznakowanie produktu.

Wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych Andrzej Romaniuk powiedział w czwartek PAP, że w skontrolowanych wyrobach piekarniczych pojawiały się często składniki, które nie były wymienione na opakowaniach; wśród nich były składniki alergenne zagrażające zdrowiu niektórych osób. Nieprawidłowości dotyczyły także zaniżanej gramatury wyrobów piekarniczych - dodał Romaniuk.

Jak powiedział, w przetworach mięsnych deklarowanych, jako wieprzowe, inspektorzy stwierdzili w kilku przypadkach obecność mięsa drobiowego odkostnionego mechanicznie - nie było o tym informacji na opakowaniu.

Według Romaniuka w porównaniu z poprzednimi latami poprawiła się jakość mrożonych ryb. Coraz mniej jest produktów, które zawierają więcej niż podano na opakowaniu tzw. glazury, czyli warstwy lodu.

Inspekcja bada produkty pochodzące od polskich producentów oraz importowane. Kontrole towarów sprowadzanych do kraju odbywają się m.in. w portach: w Szczecinie i Świnoujściu.

Spośród sprowadzanych w 2013 r. towarów najczęściej kontrolowane były ryby mrożone. Najczęściej pochodziły z Wietnamu, Chin, Chile, USA, Turcji, Argentyny i Nowej Zelandii. Inspekcja kontrolowała także kawę z Brazylii i Chile, orzechy z Chin i wino z Argentyny i Izraela.

Oprócz kar finansowych, Inspekcja wydaje także decyzje nakazujące znakowanie lub zakazujące wprowadzania produktu do obrotu. (PAP)

res/ je/ mow/

wiadomości
pap
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)