W Kaliszu Pomorskim obchodzone jest dziś Wielkie Święto Ogórka. Nad jeziorem Młyńskim, które miejscowa ludność nazywa Ogórkowym, powstała "wioska ogórkowa", mieszkańcy mogą skosztować: ogórków kiszonych, małosolnych, oraz sałatek i zup ogórkowych.
Miasteczko słynęło niegdyś z przetwórni ogórków. Przetwórnię zlikwidowano przed kilkunastoma laty, ale receptura ich kiszenia w dębowych beczkach pozostała. Ogórek kiszony w Jeziorze Ogórkowym, został w 2008 r. wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pod nazwą "Jeziorowy ogórek kiszony". Na liście tej znajduje się tylko siedem produktów z całego woj. zachodniopomorskiego.
Kulminacyjnym punktem ogórkowego święta będzie wydobycie w sobotni wieczór z dna jeziora dwóch zatopionych tam przed rokiem stukilogramowych dębowych beczek z kiszonymi ogórkami, z których zostanie ugotowana zupa dla wszystkich uczestników pikniku.
Potem w jeziorze Szambelan Ogórkowy zatopi beczki wypełnione ogórkami Anno Domini 2011. Beczki te zostaną wyjęte z wody za rok.
Mieszkańcy Kalisza Pomorskiego twierdzą, że o wyjątkowym smaku ich ogórków decydują jakość wody Jeziora Ogórkowego, rodzaj drewna użytego do produkcji beczki oraz okryta tajemnicą receptura.
Zabawom w ogórkowej wiosce towarzyszą koncerty m.in. zespołu Kombii i Majki Jeżowskiej.(PAP)
epr/ mlu/