Potrawa "ziemniak po cabańsku" (pastersku - PAP) została w piątek wpisana na listę produktów tradycyjnych Małopolski. Jednogłośnie zadecydowała o tym Rada ds. Produktów Tradycyjnych Małopolski.
Historia ziemniaka po cabańsku sięga XVIII wieku, a potrawa wywodzi się od cabanów (pasterzy), dla których była ona podstawową strawą, przyrządzaną na zakończenie każdego dnia pracy. Potrawa, której przepis przekazywany był z pokolenia na pokolenie, jest wyjątkowa nie tylko ze względu na skład, ale przede wszystkim ze względu na sposób przygotowania - w gronie rodziny i przyjaciół.
Ziemniak po cabańsku do dziś przyrządzany jest w Ziemi Chrzanowskiej, serwowany jest także w niektórych krakowskich restauracjach. Przepis na potrawę - warstwowo ułożone ziemniaki, cebula, marchew, produkty mięsne (kiełbasa i boczek), pietruszka i przyprawy przykryte liśćmi kapustą i kawałkiem darni.
"Określenia caban używano kiedyś, mówiąc o pasterzu. Z czasem to określenie nabrało negatywnego zabarwienia. Mam nadzieję, że dzięki tej potrawie to się zmieni" - powiedział przewodniczący posiedzeniu rady członek Zarządu Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak.
Promocja produktu na terenie powiatu chrzanowskiego rozpoczęła się w 2006 roku podczas Targów Przedsiębiorczości i Pracy Małopolski Zachodniej. Potem ziemniak po cabańsku doczekał się własnego festiwalu, który od 2008 roku wpisał się na stałe w organizowane corocznie Dni Powiatu Chrzanowskiego. Potrawa odniosła także sukces podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku.
Po prezentacji produktu członkowie ds. Produktów Tradycyjnych Małopolski jednogłośnie przyjęli wniosek o wpisanie ziemniaka po cabańsku na listę projektów tradycyjnych w Małopolsce. Teraz nominacja czeka na zatwierdzenie w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi. (PAP)
hp/ je/ gma/