Dieta zawierająca mniej oczyszczonych węglowodanów - na przykład słodyczy, białego chleba i łuskanego ryżu - zmniejsza ryzyko postępu zwyrodnienia plamki żółtej (AMD), choroby, która jest najczęstszą przyczyną utraty wzroku po 65. roku życia - informuje "American Journal of Clinical Nutrition".
W przebiegu AMD przeciekające naczynia krwionośne, odczyn zapalny oraz tworzenie nowych, nieprawidłowych naczyń prowadzą do uszkodzenia plamki żółtej - centralnej części siatkówki, odpowiedzialnej za ostre widzenie. Na ciężką postać AMD co roku zapada w Polsce 20 tys. osób.
Pacjenci wymagają pomocy w codziennych czynnościach. Nie mogą czytać, prowadzić samochodu, nie rozpoznają twarzy mijanych osób.
Jak wynika z analiz przeprowadzonych przez naukowców z Tufts University, mężczyźni i kobiety po 55. roku życia, których dieta miała najwyższy indeks glikemiczny byli o 17 procent bardziej narażeni na postęp AMD niż grupa spożywająca produkty o niskim indeksie. Badania objęły 4757 osób w wieku od 55 do 80 lat.
Indeks glikemiczny to wielkość, która określa, jak szybko węglowodany sa przekształcane w prosty cukier - glukozę. Pokarm o wysokim indeksie glikemicznym powoduje szybki wzrost i szybki spadek poziomu glukozy we krwi - takie właściwości mają na przykład białe pieczywo, słodycze, chipsy czy łuskany ryż. Natomiast niełuskany ryż oraz makaron czy chleb z pełnego ziarna to przykłady pokarmów o niskim indeksie glikemicznym.
Wiadomo, że rozwojowi AMD sprzyja palenie tytoniu i ostre światło (dlatego dobrze jest nosić ciemne okulary). Świeże powietrze, dieta bogata w warzywa i owoce, a także preparaty witaminowe, selen i cynk mają działanie ochronne. Jak ważna jest właściwa dieta, świadczy przykład Japonii - gdy po II wojnie światowej tradycyjny zdrowy sposób odżywiania zastąpiły tam amerykańskie fast foody, zachorowalność na AMD znacznie wzrosła.(PAP)
pmw/ hes/