Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

GUS: Ubój trzody chlewnej spadł o 1,6%, produkcja drobiu wzrosła o 4,8% w 2020

0
Podziel się:

Wolumen produktów uboju trzody chlewnej spadł o 1,6% r/r do 1,26 mln ton w 2020 r., wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS).

GUS: Ubój trzody chlewnej spadł o 1,6%, produkcja drobiu wzrosła o 4,8% w 2020

W 2020 r. produkcja mięsa drobiowego wzrosła o 4,8% r/r do 2,89 mln ton.

Wolumen produktów uboju bydła i cieląt wzrósł w tym czasie o 9,1% r/r i wyniósł 205 tys. ton.

Produkcja wędlin zmniejszyła się w 2020 r. o 5,8% r/r do 732 tys. ton.

W samym grudniu ub.r. ubój trzody chlewnej sięgnął 101 tys. ton (-2,3% r/r, -10% m/m), produkcja mięsa drobiowego - 220 tys. ton (-0,5% r/r, -14,1% m/m), ubój bydła i cieląt - 17,3 tys. ton (+16,3% r/r, +9,6% m/m), a produkcja wędlin - 56,9 tys. ton (-2,3% r/r, 0,0% m/m), podał także GUS.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)