Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

KOWR: Eksport żywności do Wlk. Brytanii wzrósł o 4% r/r do 2,7 mld euro w 2018 r

0
Podziel się:

Warszawa, 27.03.2019 (ISBnews) - Eksport towarów żywnościowych do Wlk. Brytanii wzrósł o 4% r/r do ok. 2,7 mld euro w 2018 r., co jest ponad trzykrotnym wzrostem wobec 2009 r., a ich udział w wartości polskiego eksportu produktami rolno-spożywczymi ogółem wyniósł 9%, wynika z obliczeń Biura Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa (KOWR).

KOWR: Eksport żywności do Wlk. Brytanii wzrósł o 4% r/r do 2,7 mld euro w 2018 r

"Wielka Brytania jest po Niemczech drugim partnerem handlowym Polski pod względem przychodów uzyskiwanych z eksportu produktów rolno-spożywczych. W 2018 r. do Wielkiej Brytanii sprzedano towary żywnościowe o wartości blisko 2,7 mld euro (wzrost o 4% w porównaniu z 2017 r. i ponad trzykrotny w stosunku do 2009 r.), których udział w wartości polskiego eksportu produktami rolno-spożywczymi ogółem wyniósł 9%" - czytamy w raporcie.

Udział towarów rolno-spożywczych importowanych z Wielkiej Brytanii w wartości polskiego importu ogółem tych towarów kształtuje się na stabilnym poziomie około 3%, podano także.

"W latach 2009-2018 wartość produktów rolno-spożywczych importowanych z Wielkiej Brytanii do Polski wzrosła z 326 mln euro do 592 mln euro. W 2018 r. wydatki poniesione przez importerów na towary rolno-spożywcze sprowadzane z Wielkiej Brytanii były o 6% większe niż w 2017 r. i blisko 2-krotnie większe niż w 2009 r." - czytamy dalej.

W 2018 roku zanotowano dodatnie saldo obrotów, które wyniosło 2,1 mld euro i było o 4% większe wobec 2017 roku oraz ponad czterokrotnie większe niż w 2009 roku.

"Produktami generującymi największe przychody z eksportu do Wielkiej Brytanii są: mięso czerwone łącznie z podrobami i przetworami (w 2018 r. - 652 mln euro), mięso i podroby z drobiu (315 mln euro), wyroby cukiernicze (305 mln euro), tytoń i wyroby tytoniowe (243 mln euro), przetwory zbożowo-mączne (241 mln euro), warzywa łącznie z przetworami (200 mln euro). Znaczący udział stanowią także produkty mleczne (106 mln euro), ryby i przetwory (105 mln euro) oraz owoce i przetwory (83 mln euro)" - czytamy w raporcie.

W 2018 r. w strukturze towarowej polskiego importu z Wielkiej Brytanii dominowały mięso czerwone, podroby i przetwory oraz wyroby spirytusowe (po około 90 mln euro).

Polska w większości grup produktów rolno-spożywczych osiąga dodatnie saldo wymiany w handlu z Wielką Brytanią.

"W 2018 r. największą nadwyżkę uzyskano na rynku mięsa, podrobów i przetworów mięsnych (zarówno w asortymencie wieprzowym, wołowym, jak i drobiowym), wyrobów cukierniczych, tytoniu i wyrobów tytoniowych, przetworów zbożowo-mącznych oraz warzyw i ich przetworów. Ujemne saldo odnotowywano w handlu wyrobami spirytusowymi" - podsumowano w materiale.

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)