Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
aktualizacja

MRPiT: Stoki narciarskie w sezonie 2020/2021 będą otwarte w reżimie sanitarnym

0
Podziel się:

Stoki narciarskie i turystyczne będą otwarte w sezonie zimowym 2020/21 przy ścisłym reżimie sanitarnym, aby zapewnić bezpieczeństwo użytkownikom, poinformowało Ministerstwo Rozwoju, Pracy i Technologii (MRPiT). Protokół sanitarny wypracowany wspólnie z branżą narciarską został dziś zaakceptowany przez Główny Inspektorat Sanitarny.

MRPiT: Stoki narciarskie w sezonie 2020/2021 będą otwarte w reżimie sanitarnym
(Pixabay)

"Jako resort gospodarczy, musimy uwzględniać decyzje dotyczące ochrony zdrowia i życia Polaków. Będziemy w tej kwestii wykorzystywać doświadczenie innych europejskich krajów" - powiedział wicepremier, minister rozwoju, pracy i technologii Jarosław Gowin, cytowany w komunikacie.

Celem wdrażanych procedur jest:

- zwiększenie bezpieczeństwa i ochrony zdrowia pracowników obsługi, gości i klientów oraz osób przebywających na terenie stacji turystyczno-narciarskich, zorganizowanych terenów narciarskich oraz kolei linowych i wyciągów narciarskich.

- minimalizowanie ryzyka zakażenia pracowników obsługi oraz gości i klientów.

- kompleksowe działanie przeciwepidemiczne dostosowane do etapu zaawansowania stanu epidemii.

Wytyczne dotyczą procedur:

- zapewnienia bezpieczeństwa pracownikom obsługi.

- zapewnienia bezpieczeństwa na terenie zorganizowanych terenów narciarskich, kolei linowych i wyciągów narciarskich oraz stacji turystyczno-narciarskich.

- procedur zapobiegawczych w przypadku podejrzenia zakażenia SARS-CoV-2 u pracowników obsługi.

- procedur postępowania w przypadku podejrzenia zakażenia SARS-CoV-2 u gościa bądź klienta.

Obecnie prowadzenie obiektu rekreacyjnego w postaci ośrodka narciarskiego/stacji narciarskiej jest dopuszczalne w sytuacji, gdy na jego terenie będzie znajdować się nie więcej niż jedna osoba na 100 m2, z wyłączeniem obsługi. Strefy gastronomiczne mają być zamknięte. Taki sam limit będzie obowiązywał w przypadku powrotu do zasad strefy czerwonej.

Jeżeli nastąpiłby powrót do zasad obowiązujących w strefach żółtych - na 1 os. musiałoby przypadać 75 m2 powierzchni ośrodka, z wyłączeniem obsługi, a w przypadku powrotu do strefy zielonej - 50 m2.

Gastronomia oraz hotele mają działać na zasadach zgodnych z właściwymi wytycznymi dla strefy zielonej, żółtej lub czerwonej.

giełda
wiadomości
giełda na żywo
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
ISBnews
KOMENTARZE
(0)