Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
HTO
|
aktualizacja

Bagietka na liście UNESCO. Francuscy piekarze świętują

3
Podziel się:

Znana na całym świecie bagietka, która od ponad 100 lat jest wypiekana we francuskich piekarniach i stanowi podstawę francuskiego śniadania, została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Piekarze w całym kraju świętują ten fakt i są przekonani, że uchroni on słynne pieczywo przed produkcją przemysłowymi - donosi agencja Reuters.

Bagietka na liście UNESCO. Francuscy piekarze świętują
Szacuje się, że we Francji rocznie wypieka się prawie 6 miliardów bagietek (Adobe Stock, Sergey Ryzhov)

Panie i panowie, mamy to, jesteśmy na liście UNESCO, w końcu zostaliśmy uznani - powiedział Christophe Moussu, nauczyciel w renomowanej szkole kulinarnej Ferrandi w Paryżu. Słowa te padły chwilę po tym, jak organ ONZ ds. dziedzictwa UNESCO wpisał "znajomość rzemiosła i kultury chleba bagietkowego" na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Firmy zaciągnęły hamulec. "Trzeba uderzyć w jądro problemu, nie dochody"

Bagietka, symbol Francji, uhonorowana

Bagietka, czyli podłużne pieczywo to symbol Francji, który znany jest daleko poza jej granicami. Tradycja jej wypiekania liczy sobie przynajmniej 100 lat, jest ona podstawą francuskiej diety śniadaniowej.

O pochodzeniu bagietki krąży wiele mitów. Jednym z nich jest ten, że pieczywo powstało za czasów napoleońskich, a swój kształt zawdzięcza temu, by łatwiej ją nosić przez żołnierzy. Inni kwestionują francuski rodowód bagietki i jej wynalezienie przypisują austriackiemu piekarzowi - Augustowi Zangowi.

W języku francuskim "baguette" oznacza różdżkę albo pałkę.

Przemysł bagietkowy kwitnie

Reuters zaznacza, że w ostatnich latach spożycie bagietki spadło. Według szacunków Fiducial z 2019 r. co dzień we francuskich piekarniach powstaje dziennie ok. 16 mln sztuk podłużnego pieczywa. Według wyliczeń co roku wypieka się prawie 6 mld bagietek w całym kraju.

Przeciętna cena bagietki wynosi około jednego euro, czyli ok. 4,7 zł.

Związkowcy walczą z przemysłowymi bagietkami

Wpisanie bagietki na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO pozwoli kontrolować jej wypiekanie oraz zastrzec jej nazwę. Samo pieczywo powstaje tylko z kilku składników. Podstawą bagietki są mąka, woda, sól i drożdże. Po wyrobieniu ciasto musi "odpocząć" przez kilkanaście godzin w temperaturze od 4 do 6 stopni Celsjusza.

Konfederacja Piekarzy Francuskich wyraża nadzieję, że nowy status bagietki uchroni ją przed zalaniem rynku pieczywem przemysłowym, który jakością i smakiem odbiega od oryginału.

Francuzi są dumni z bagietki

Czym charakteryzuje się dobra bagietka? O tym, jak powinna wyglądać, powiedziała dla Reutersa Patricia Filardi, uczennica szkoly kulinarnej Ferrandi. - Chodzi o chrupkość bagietki i miękką stronę miąższu... To jest niezwykłe - powiedziała podekscytowana.

Choć składniki bagietki są zawsze takie same, to każda piekarnia ma swój "tajny" sposób, na wydobycie najlepszego smaku pieczywa. O popularności świadczy też fakt, że co roku organizowane są konkursy na najlepszą bagietkę w kraju.

- Jestem bardzo szczęśliwa, ponieważ dobrze reprezentuje Francję - powiedziała w rozmowie z Reutersem Marie-Dominique Dumas, emerytka, która wychodziła z piekarni z zakupioną bagietką.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(3)
Yyy
rok temu
A kiedy Polska kajzerka na liście UNESCO? Ta ich bagietka to zwykła bułka do tego niezbyt zdrowa i po jednym dniu twarda jak kamień.
Twój nick
rok temu
Jadłem i to pieczywo jest do wywalenia tego samego dnia zakupu wieczorem. Polskie pieczywo potrafi być przydatne do zjedzenia nawet dwa dni. Luksus ale porządnej bez jakości. Nie polecam. Chyba, że lubicie marnować jedzenie.
Jan z Pińska
rok temu
Mi Francja od 1789 roku kojarzy się z gilotynami. Czy one też są na liście dziedzictwa UNESCO?