PGO

Brat Daniela Obajtka stracił stanowisko. Nieoficjalne ustalenia

Jak nieoficjalnie ustalił portal Interia, brat prezesa PKN Orlen Bartłomiej Obajtek został odwołany ze stanowiska dyrektora regionalnego Lasów Państwowych.

Brat Daniela Obajtka stracił stanowisko. Nieoficjalne ustalenia
Bartłomiej Obajtek (East News, Stanislaw Bielski/REPORTER)

Bartłomiej ObajtekLasach Państwowych został zatrudniony w 2002 r. W 2018 r. przejął zarządzanie ośrodkiem LP w Gdańsku. Prywatnie jest bratem Daniela Obajtka - prezesa PKN Orlen.

Nieoficjalnie: Bartłomiej Obajtek traci stanowisko dyrektora regionalnego Lasów Państwowych.

O odwołaniu Bartłomieja Obajtka napisała Interia. Jak donosi portal, pismo w tej sprawie miało zostać wysłane przez Dyrekcję Generalną LP do dyrekcji regionalnej w Gdańsku. "Tym samym kończy się pięcioletnia przygoda Obajtka na dyrektorskim stanowisku" - czytamy.

O bracie szefa Orlenu zrobiło się głośno w ubiegłym roku, kiedy na jaw wyszły niejasności wokół możliwego wykupu przez Bartłomieja Obajtka należącego do Lasów Państwowych mieszkania z 95-procentową bonifikatą. Sprawę nagłośniło Radio Zet.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Szczera rozmowa z restauratorem. Zdradza ile zarabia - Jakub Tepper - Biznes Klasa #13

Z treści pisma skierowanego przez Związek Leśników Polskich przy Nadleśnictwie Gdańsk do ówczesnego Dyrektora Generalnego Lasów Państwowych Józefa Kubicy wynikało, że Bartłomiej Obajtek, na początku grudnia zwolnił z pracy nadleśniczą Paulinę Partykę-Drzazgę. Na jej miejsce powołał swojego dotychczasowego zastępcę Jana Borkowskiego. W dokumencie, który został podpisany przez gdańskich leśników, czytamy, że decyzja ta miała na celu przygotowanie niezbędnych dokumentów do sprzedaży nieruchomości oraz podpisanie aktu notarialnego sprzedaży. W momencie odwołania, dotychczasowa nadleśnicza miała być na zwolnieniu lekarskim.

Obajtek, na mocy decyzji wydanej 5 grudnia przez dyrektora Kubicę, otrzymał prawo pierwokupu mieszkania z bonifikatą. Wycena przeprowadzona przez portal Onet wskazuje, że wartość lokalu wynosi około 700 tysięcy złotych. Przy zastosowaniu maksymalnej bonifikaty, Obajtek mógłby stać się właścicielem nieruchomości za jedyne 35 tys. zł.