Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Mateusz Madejski
|

Bunt przedsiębiorców. Otworzyła się restauracja na Krupówkach, gigantyczna kolejka przed wejściem

468
Podziel się:

Mimo lockdownu, w Zakopanem otworzyła się właśnie duża restauracja "Góraleczka". Jej właściciel mówi, że nie miał innego wyboru. - Codziennie ktoś przychodzi z płaczem, że nie ma na czynsz, na prąd - tłumaczy.

Bunt przedsiębiorców. Otworzyła się restauracja na Krupówkach, gigantyczna kolejka przed wejściem
Kolejka przed wejściem do restauracji na Krupówkach (PAP, Grzegorz Momot)

Klientów w "Góraleczce" nie brakuje. Po sobotnim otwarciu w restauracji nie ma wolnych stolików, a przed wejściem ustawia się długa kolejka klientów.

Właściciel lokalu tłumaczy, że do takiego kroku zmusiła go sytuacja finansowa. - Zatrudniam prawie 40 osób, których nie chcę mieć na sumieniu - tłumaczy przedsiębiorca.

- My nie dostaliśmy żadnego wsparcia, żadnej tarczy, ponieważ działamy od niedawna i nie możemy dłużej czekać, musimy płacić rachunki - dodał.

Zobacz także: Bunt przedsiębiorców. Bielecki: słabym się pogarsza. Firmy toną, więc szukają rozwiązań

Przedstawiciele restauracji zapewniają, że działają "w pełnym reżimie sanitarnym" i kontrolują swoich klientów pod tym względem.

- Otwierając lokal, mamy szansę, żeby przeżyć, żeby utrzymać rodzinę, dom, spłacić swoje zobowiązania, bo niestety nie mamy żadnej pomocy - mówi Stanisław Gut, kierownik sali w restauracji "Góraleczka".

Jak wynika z szacunków Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, nawet 20 tys. lokali gastronomicznych otworzyło się po 18 stycznia.

Zupełnie inne dane prezentuje jednak rząd. Wiceminister rozwoju, pracy i technologii Olga Semeniuk mówiła w piątek w Polsat News, że "w skali całego kraju mamy około 70-80 obiektów z branży, które mimo obostrzeń postanowiły się otworzyć".

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(468)
michał
3 lata temu
na prawdę współczuje tym osobom co prowadzą biznesy w tych czasach oby jak najszybciej pandemia ustała
Michał
3 lata temu
Ja już więcej problemów nie chcę mieć, nie otworzyłem lokalu. Liczę, że pomoc z tarczy o jaką teraz wnioskowałem pozwoli przetrwać mi i mojej załodze. O nich tak samo się martwię, czuję się odpowiedzialny. Chociaż złożenie wniosku było proste.
Maszka
3 lata temu
Czy ktoś z komentujących może podać dane rejestrowe firmy, powinno wynikać z paragonu: NIP i nazwa podmiotu. Na ich stronie nic nie znalazłam.
gość
3 lata temu
IDĘ DO PRAWDZIWYCH POLSKICH WIADOMOŚCI TVP info
baba
3 lata temu
trzeba miec zle w glowie by czekac w takiej kolejce do restauracji.
...
Następna strona