Czekoladowa fuzja Polaków i Niemców. Stworzą giganta
Polski producent słodyczy Colian oraz niemiecki Gubor Schokoladen ogłosiły fuzję, która stworzy nowy podmiot zatrudniający 4,2 tys. pracowników w 11 zakładach - podaje "Rzeczpospolita".
Fuzja ma przynieść efekty synergii w obszarach takich jak zakupy, produkcja, logistyka i innowacje. Colian, znany z marek takich jak Goplana, Grześki czy Jeżyki, eksportuje swoje produkty do ponad 70 krajów.
Firma posiada pięć zakładów produkcyjnych w Polsce i zatrudnia ponad 2,5 tys. pracowników. Z kolei Gubor Schokoladen, z siedzibą w Dettingen/Teck, eksportuje do 50 krajów i zatrudnia 1,7 tys. osób w sześciu zakładach, w tym jednym w Polsce.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Polak buduje satelity i systemy kwantowe - wprowadza Polskę do kosmicznej elity - Grzegorz Brona
Fuzja z Gubor Schokoladen jest zgodna ze strategią globalnego rozwoju naszej grupy i tworzy doskonałe zaplecze do intensyfikacji działań obu firm na rynkach lokalnych i szeroko poza nimi. Połączenie zaawansowanych procesów pozwoli jeszcze lepiej odpowiadać na zwiększające się potrzeby naszych klientów – mówi Jan Kolański, prezes Grupy Colian.
Nowe możliwości
Claus Cersovsky, prezes Gubor Schokoladen, podkreśla znaczenie skali działalności w kontekście globalizacji handlu i przemysłu. - Łącząc dwie silne firmy zbudowane na solidnych fundamentach, tworzymy ciekawą i zróżnicowaną ofertę dostępną z jednego źródła. Wraz z postępującą globalizacją handlu i przemysłu, coraz ważniejsza staje się skala działalności – wielkość produkcji oraz innowacje – mówi Cersovsky.
W wyniku fuzji, nowa organizacja będzie produkować około 85 tys. ton słodyczy rocznie. Szczegóły transakcji nie zostały ujawnione, a obie firmy kontynuują działalność zgodnie z dotychczasowymi procedurami.