Trwa ładowanie...

Notowania

Przejdź na
KRJ
|

Drożyzna warzywna. Kotlet tańszy niż ziemniaki z surówką

28
Podziel się

W ciągu 14 dni ziemniaki podrożały o 8 proc. W tym samym czasie bardzo wyraźnie potaniało mięso. Na tradycyjnym talerzu Polaków rewolucja.

Drożyzna warzywna. Kotlet tańszy niż ziemniaki z surówką
Warzywa ostro podrożały. Mięso tanieje. Jak to wpłynie na diety Polaków? (pixabay.com)
bEigckzV

"Fakt" podliczył we wtorek swój tradycyjny koszyk zakupowy. Wynika z niego, że w ostatnich dwóch tygodniach najbardziej wzrosły ceny warzyw. Mocno w górę poszły też ceny ryżu i kawy rozpuszczalnej.

W tym samym czasie spadły ceny mięsa na kotlety. Dotyczy to zarówno drobiu jak i wieprzowiny. Potaniały też wyroby wędliniarskie. Drożej o niecałe 8 proc. trzeba jednak zapłacić za ziemniaki i pomidory.

W górę poszły też ceny marchwi (3,6 proc.), która jest tradycyjnym składnikiem surówek.

bEigckzX
Zobacz także: Mocne słowa Julii Przyłębskiej. Jest reakcja. "Nie mamy pani płaszcza i co pani nam zrobi?"

O drogiej zieleninie donosi też wtorkowa "Gazeta Wyborcza". Jest dużo drożej niż przed rokiem o tej samej porze. Dla przykładu, rabarbar rok temu był po ok. 4 zł za kg, teraz kosztuje 8-9 zł za kg.

Ceny szparagów też zaskakują. Dokładnie rok temu można było kupić pęczek za 10-12 zł, teraz trzeba zapłacić 18-19 zł. Fasolka szparagowa, jak już pisaliśmy w money.pl, kosztuje nawet 69 zł za kg. Przed rokiem na starcie sezonu nowalijek kosztowała już 35 zł.

bEigckAd

Rekordowo drogi jest też por. Który w zestawieniu z 2020 r. podrożał nawet o ponad 60 proc. Skąd ta drożyzna.

Odpowiada za nią oczywiście zimna wiosna. Jednak brak słońca, niskie temperatury, przymrozki to nie tylko polski problem. Chłodno było też w Hiszpanii i Niderlandach, skąd docierają do nas nowalijki, zanim pojawią się polskie. Na wysokie ceny wpływa więcej czynników. Jednym z nich są warunki, które przeszkadzają pszczołom zapylać kwiaty.

O przesunięciu sezonu nowalijkowego mówiła już w money.pl Karolina Załuska, analityk rynku rolno-spożywczego Banku BNP Paribas. Na co zwracała uwagę, do wyższych cen warzyw przyczyniają się też inflacja, rosnące koszty produkcji, paliw, nawozów i środków ochrony roślin oraz koszty pracy. Za opóźnienie ich powolnego spadku odpowiada jednak pogoda.

bEigckAe

- W tym roku na krajowym rynku pojawiły się już nowalijki, ale z opóźnieniem ok. 2 -3 tygodni. Obecnie producenci warzyw dostarczają na rynek krajowy rzodkiewki, kapusty pekińskiej, kapusty głowiastej, sałaty lodowej, sałaty rzymskiej mini, sałaty masłowej, kalarepy, ale ich dostępność jest jeszcze mała - wyjaśniała ekspertka.

Hiszpanie też mieli problem z frontem Filomena, który na przełomie stycznia i lutego zniszczył bądź uszkodził część upraw i to nie tylko na polu. Doszło również do zniszczeń tuneli foliowych. Dlatego Hiszpanie dostarczają do Europy mniej warzyw niż w tym samym okresie w latach poprzednich.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
bEigckAy
wiadomości
gospodarka
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(28)
Nora
miesiąc temu
Nie ważne ile kosztują, takie są realia niestety a odzywiać trzeba sie jak najzdrowszym i najlepszym jakosciowo jedzeniem, jakie uda nam sie dostać. Nie wyobrazam sobie jesc najtańszą paszę i trociny z supermarketu. Nie wyobrazam sobie nie kupić dzieciom fasolki na lokalnym ryneczku, czy jest po 50 czy po 60zł. Jedno mamy zycie i w kazdym jego aspekcie, zarówno jedzenia, jak i innych spraw, nalezy z tego zycia wyciągać to, co najlepsze i najzdrowsze dla nas. Jedzenie to zdrowie i przyjemnosc, przyjemnosc sprawia gotowanie pysznych, wartosciowych i dobrych jakościowo potraw, ktore je się ze smakiem i zadowoleniem. Jedzenie, to tez zadowolenie i pewnego rodzaju sztuka, zbilansowane, jakosciowe i po prostu smaczne, sprawia, ze zyjemy lepiej i czujemy sie lepiej.
Kenia
miesiąc temu
Wczoraj zakupy w znanym supermarkecie - 200 PLN. Połowa to warzywa! Masakra
Ttt5
miesiąc temu
Zgonia na pandemie, Unie, Tuska i na PO i co im zrobicie
bEigckAz
Edward
miesiąc temu
Kto ma gotówkę ten berek. Teraz zobaczycie co to jest inflacja hihi.
Mam pomysła
miesiąc temu
Przecież do kotleta schabowego można spokojnie podać zamiast surówki tatara wołowego, frytki sporządzić z medalionów kurczaka lub zamiennik ziemniaków pure w postaci foie gras z gęsich wątróbek. Będzie i tanio, i smacznie, i małokalorycznie.
...
Następna strona