oprac. Patryk Skrzat

Dymisja w rządzie. Adam Gawęda odwołany ze stanowiska

Premier Mateusz Morawiecki odwołał w piątek wiceministra aktywów państwowych Adama Gawędę. Jeszcze w ciągu dnia polityk wspominał o możliwości "skoszarowania górników" w związku z epidemią koronawirusa.

Adam Gawęda został odwołany ze stanowiska 27 marca
Adam Gawęda został odwołany ze stanowiska 27 marca (PAP, Adam Grygiel)

"Prezes Rady Ministrów Mateusz Morawiecki odwołał z dniem 27 marca 2020 r. Adama Gawędę ze stanowiska Sekretarza Stanu, Pełnomocnika Rządu do Spraw Restrukturyzacji Górnictwa Węgla Kamiennego w Ministerstwie Aktywów Państwowych" - taki lakoniczny komunikat pojawił się w piątek na stronie Ministerstwa Aktywów Państwowych.

- Rozważamy skoszarowanie górników, dojdzie do niego, jeżeli poziom zagrożenia będzie mógł doprowadzić do sparaliżowania kopalni - powiedział Gawęda. Dodał jednak, że do skoszarowania dojdzie, kiedy poziom zagrożenia będzie na tyle wysoki, że może doprowadzić do sparaliżowania danej kopalni.