Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. WS
|
aktualizacja

Naukowiec z Wrocławia zbada, jak fałszują miody. "Pszczoły karmi się syropem cukrowym"

23
Podziel się:

Naukowiec z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu bada miód na każdym etapie jego produkcji. Chce stworzyć metodę, która pomoże zweryfikować, czy np. doszło do fałszowania miodów przez dodatek substancji wzbogacających smak.

Naukowiec z Wrocławia zbada, jak fałszują miody. "Pszczoły karmi się syropem cukrowym"
Naukowiec opracowuje metodę, która pozwoli weryfikować skład miodu (unsplash)

Jordan Sycz, który jest doktorantem Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, chce przyjrzeć się bliżej sposobom fałszowania miodów naturalnych w celu opracowania prostych metod weryfikacji ich składu chemicznego oraz pochodzenia geograficznego.

Na projekt "Analiza zafałszowań składu chemicznego oraz pochodzenia geograficznego naturalnych miodów pochodzących z terenu Polski i Europy w odniesieniu do miodów wzbogaconych i ziołomiodów za pomocą technik chromatograficznych sprzężonych z detekcją masową" otrzymał z Narodowego Centrum Badań grant o wartości blisko 210 tys. zł.

Skład chemiczny miodu

"Skład chemiczny miodu naturalnego może różnić się w zależności od klimatu i warunków środowiskowych, sposobu produkcji czy rodzaju surowca, z którego powstał. Niestety, coraz częściej mamy do czynienia z nieuczciwymi praktykami rynkowymi, polegającymi przede wszystkim na wzbogacaniu miodów naturalnych innymi składnikami często pochodzenia syntetycznego lub celowego ukrywania ich pochodzenia botanicznego by podnieść cenę jednostkową gotowego produktu" - powiedział cytowany w komunikacie Jordan Sycz.

Jego zdaniem, metody fałszowania produktów spożywczych są coraz bardziej złożone i wyrafinowane, a złożoność chemiczna matryc miodu utrudnia wykrycie subtelnych zmian w jego składzie.

Weryfikacja miodów

"Ostatnio głośno zrobiło się o zafałszowaniach tzw. miodów wzbogacanych. To m.in. ziołomiody, gdzie zamiast naturalnie zebranego pożytku pszczelego, pszczoły karmione są syropem cukrowym, dodatkiem hydrolizatów ziołowych lub olejków eterycznych wyizolowanych z roślin olejkodajnych. Stwarza to duże pole do zafałszowań składu miodów naturalnych oraz utrudnia ustalenie pochodzenia botanicznego i geograficznego. Mało tego, zdarza się, że do takich miodów dodawany jest celowo pyłek z innej rośliny by utrudnić prawidłową identyfikację" - powiedział Sycz.

Naukowiec zajmie się m.in. badaniem zmian składu chemicznego miodów na każdym z poszczególnych etapów jego produkcji i przetwarzania przez pszczoły oraz różnicami w profilach lotnych miodów i wykrywaniem zafałszowań w złożonych matrycach miodów wzbogaconych i ziołomiodów.

"Projekt ma dostarczyć także kompleksowej wiedzy na temat tzw. związków markerowych oraz specyficznych profili chemicznych, pozwalających na dokładną analizę zafałszowań nie tylko w produkcie końcowym, ale również na etapie wytwarzania, czyli pożytku pszczelego (pyłku, nektaru i spadzi). Przeanalizowane zostaną m.in. miody najczęściej dotknięte nieuczciwymi praktykami fałszowania takie jak miód rzepakowy, wrzosowy, gryczany, spadziowy, akacjowy, nawłociowy, faceliowy czy lipowy" - czytamy w komunikacie.

"Zwieńczeniem badań będzie przygotowanie panelu sensorycznego, w którym zostanie zbadana korelacja wpływu wybranych lotnych związków markerowych na smak oraz zapach autentycznych miodów naturalnych oraz miodów wzbogacanych i ziołomiodów" - powiedział badacz.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(23)
Zwieros
2 tyg. temu
Czy wszystkie badane miody - co jest najważniejsze - były 100%? Niestety tego nie badano. Czyli takie badania są mało warte.
Leszek
rok temu
Jestem pszczelarzem, sprzedając miód zwracam uwagę kupującemu, aby adres na etykiecie zgadzał się adresem sprzedającego, był także WNI weterynaryjny numer identyfikacji . Poza tym informuję,że miód można wysłać do badania w Ośrodku Doradztwa Rolniczego,koszt ok.30 zł.
Emeryt.
rok temu
Bez dokarmiania między innymi syropem cukrowym pszczoły "ulowe" raczej nie przeżyją zimy,gdyż pszczelarze nie zostawiają im tyle miodu!!!!Podawanie syropu cukrowego jest procederem całkowicie legalnym i normalnym.
Emeryt.
rok temu
Bez dokarmiania między innymi syropem cukrowym pszczoły "ulowe" raczej nie przeżyją zimy,gdyż pszczelarze nie zostawiają im tyle miodu!!!!Jest proceder całkowicie legalny i normalny.
swojakk
rok temu
zapewne niemiecki lepszy niż POLSKI
...
Następna strona