Finowie rozważają sprzedaż polskiej fabryki
Fińska spółka mięsna HKFoods poinformowała, że rozpoczęła "wstępne badanie" w sprawie przyszłości zakładu w Świnoujściu. Jedną z opcji jest jego sprzedaż - pisze "Puls Biznesu", powołując się na branżowy serwis wattagnet.com
Fabryka w Świnoujściu specjalizuje się w produkcji boczku i zatrudnia około 300 osób. Dostarcza wyroby głównie na rynki skandynawskie, Unii Europejskiej, w tym także do Polski - zarówno dla klientów detalicznych, sieci handlowych, jak i segmentu HoReCa (hotele, restauracje, catering). Szacowana na ten rok wartość sprzedaży to 70 mln euro.
"Działania fińskiej spółki wynikają z dokonywanej przez nią restrukturyzacji działalności międzynarodowej. Wcześniej sprzedała już biznes w Szwecji, Danii i Krajach Bałtyckich" - czytamy.
'HKFoods Poland Sp. z o. o. jest firmą branży mięsnej, która od 18 lat specjalizuje się w przetwórstwie bekonu. Należymy do międzynarodowej Grupy HKFoods z siedzibą w Finlandii, składającej się z ponad 3700 pracowników" - napisano na stronie internetowej przedsiębiorstwa. Dodano, że spółka jest największym producentem boczku w województwie zachodniopomorskim i jednym z największych pracodawców w regionie.