FT: Ferrero negocjuje przejęcie producenta płatków śniadaniowych Kellogg
Jak podaje "Financial Times", włoski koncern Ferrero prowadzi zaawansowane rozmowy w sprawie zakupu znanego amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych WK Kellogg. Transakcja o wartości do 3 miliardów dolarów może zostać ogłoszona jeszcze w tym tygodniu.
Potencjalna transakcja łączy dwie firmy o bogatej historii w czasie, gdy branża spożywcza zmaga się ze zmieniającymi się preferencjami konsumentów. Rosnąca popularność zdrowszych opcji żywieniowych, napędzana częściowo przez boom na leki odchudzające, zmusiła producentów, szczególnie firmy produkujące słodycze i przekąski, do zmiany strategii działania.
Ferrero, rodzinna włoska grupa spożywcza stojąca za markami Ferrero Rocher, TicTac i słodyczami Kinder, wygenerowała przychód w wysokości 18,4 miliarda euro w ciągu 12 miesięcy do końca sierpnia ubiegłego roku. Firma od dłuższego czasu dąży do ekspansji na rynku amerykańskim, co częściowo osiągnęła poprzez przejęcia: kupując producenta lodów Well Enterprises w 2022 roku, biznes cukierniczy Nestlé za 2,8 miliarda dolarów w 2018 roku oraz producenta czekolady Fannie May w 2017 roku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tłit - Katarzyna Pełczyńska-Nałęcz
Trudna sytuacja WK Kellogg
WK Kellogg zostało wydzielone jako specjalista od płatków śniadaniowych w Ameryce Północnej przez spółkę-matkę Kellogg Co, która zmieniła nazwę na Kellanova i zachowała marki przekąsek, takie jak Pop-Tarts i Pringles. Gigant spożywczy Mars zgodził się przejąć Kellanowę w zeszłym roku w ramach transakcji wartej 36 miliardów dolarów, która obecnie podlega kontroli antymonopolowej europejskich regulatorów.
Losy WK Kellogg jako niezależnej firmy nie były dotąd imponujące. Jej akcje wypadły gorzej niż szerszy rynek od czasu wydzielenia w 2023 roku. Firma miała również dług netto w wysokości 569 milionów dolarów według stanu na marzec tego roku. Organiczna sprzedaż netto firmy z Michigan spadła o 5,6 proc. rok do roku w pierwszym kwartale do 667 milionów dolarów, podczas gdy zysk netto spadł o 45,5 proc. do 18 milionów dolarów.
Największym akcjonariuszem WK Kellogg jest Fundacja WK Kellogg, fundusz charytatywny posiadający około 16 proc. akcji w obiegu. Po doniesieniach Wall Street Journal o rozmowach dotyczących przejęcia, akcje spółki wzrosły w handlu pozasesyjnym o ponad 50 proc.
Zmieniający się rynek spożywczy
Potencjalne transatlantyckie połączenie łączy dwie marki o bogatej historii. Założyciel firmy Will Keith Kellogg wynalazł swoje płatki kukurydziane w 1894 roku, kładąc podwaliny pod to, co miało stać się imperium zbożowym. Ferrero zostało założone w 1946 roku przez włoskiego cukiernika Pietro Ferrero. Firma nadal pozostaje w rękach rodziny, a wnuk założyciela, Giovanni, pełni funkcję prezesa wykonawczego.
Branża spożywcza stoi również w obliczu presji politycznej po mianowaniu Roberta F. Kennedy'ego Jr. na najwyższego urzędnika ds. zdrowia w USA, który wziął na cel sztuczne barwniki w markach takich jak Froot Loops w ramach swojej agendy "Make America Healthy Again". Kellogg zobowiązał się do usunięcia syntetycznych barwników z płatków w szkołach do roku szkolnego 2026-27, ale nie ustalił harmonogramu dla płatków spożywanych poza szkołą.