Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Marcin Łukasik
|
aktualizacja

Koniec z fałszowaniem żywności. Będzie większy nadzór nad artykułami rolno-spożywczymi

13
Podziel się:

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych będzie mogła więcej. Rząd przyjął projekt ustawy, który zwiększa kompetencje tego organu w zakresie kontroli żywności.

Minister Jan Krzysztof Ardanowski jest głównym pomysłodawcą zmian w zakresie kontroli nad żywnością.
Minister Jan Krzysztof Ardanowski jest głównym pomysłodawcą zmian w zakresie kontroli nad żywnością. (flickr, Kancelaria Premiera)

Głównym orędownikiem pomysłu, aby uporządkować i porozdzielać na nowo zadania dotyczące kontroli żywności był minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski i to właśnie jego resort przygotował projekt zmian w prawie.

Dziś sytuacja wygląda tak, że kompetencje te rozdzielone są pomiędzy Inspekcję Handlową a Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Tymczasem minister rolnictwa chciałby, aby nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych był przejrzysty i skonsolidowany.

Według projektu Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) będzie kontrolować jakość handlową artykułów rolno-spożywczych na wszystkich etapach obrotu: produkcji, przetwarzania i dystrybucji. Oznacza to, że kontrole miałyby się odbywać np. u producenta czy na giełdach żywności prowadzących sprzedaż hurtową oraz w obrocie detalicznym.

Jak podano w komunikacie po spotkaniu członków rządu: "Rozwiązanie ma przyczynić się do lepszego nadzoru nad jakością żywności oraz skuteczniejszego eliminowania nieuczciwych praktyk w handlu nią. Ma zapobiec np. fałszowania żywności".

Zobacz także: Obejrzyj: Polski Holding Spożywczy. Minister podał, kiedy powstanie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(13)
Polak
4 lata temu
Kontrole, zakazy , nakazy, podatki .... Oto co pis nam przyniósł. Drozyzne i zamordyzm. Nie widzicie tego ludzie ?
Ani
4 lata temu
Drogie Babcie mamy córki synowie może powinniście sami upiec kawałek mięsa różnego rodzaju i już nie będzie chemi w jedzeniu.
Rud
4 lata temu
Nie jestem wielbicielem PIS-u ale za ten krok należą się podziękowania.
Konsument
4 lata temu
Wystarczyłoby żeby nie ukrywać danych producenta falszujacego żywność. Podawać nazwę producenta i siedzibę jak to jest za granicą.
smakosz golon...
4 lata temu
Zdrowa, dobra żywność ? Super, tylko za jakie pieniądze. Obecnie z kg mięsa można zrobić nawet 2kg wędlin. Do tego mogą one czekać na spożycie nawet kilka tygodni "zabezpieczone" przed zepsuciem azotynem sodu (E-250, tzw. saletra, składnik soli peklowej) lub inną rakotwórczą trucizną. O innych wypełniaczach, klejach, spulchniaczach, aromatach, barwnikach itd. już nie mówię. Na drugim biegunie są wędliny z domowego wyrobu, bez chemii, bez wypełniaczy. Ale tu z kg mięsa wychodzi ok, 0,6-0,7 kg wędliny. Jest to wędlina o b. krótkim terminie do spożycia choć przy pakowaniu próżniowym zaraz po zrobieniu można ją przechowywać w lodówce do miesiąca bez obaw o popsucie. Jednak takie wędliny siłą rzeczy są KILKUKROTNIE droższe od sklepowych. Kto kupi ? Jednostki tak, ale większości po prostu na to nie stać. I pojawia się sytuacja patowa: jeść tanio, ale źle, czy zdrowo, ale drogo. No chyba, że wszyscy staniemy się jaroszami i po kłopocie ...