Notowania

Inspekcja Handlowa wkroczyła do sklepów. W żywności znalazła pleśń, barwniki i konserwanty

W ponad 80 proc. skontrolowanych sklepach oferujących produkty luzem wystąpiły nieprawidłowości. Inspekcja Handlowa zakwestionowała prawie dwie trzecie produktów.

Podziel się
Dodaj komentarz
(123RF)
Ponad 62 proc. produktów było niewłaściwie oznakowanych. Najgorzej pod tym względem wypadło pieczywo.

Ciasta i ciastka, cukierki pieczywo, ryby czy bakalie sprzedawane luzem pod okiem Inspekcji Handlowej. Kontrola przeprowadzona została w 164 sklepach: branżowych - cukierniach, piekarniach czy sklepach rybnych, spożywczych i marketach. W 132 z nich (80,5 proc.) wystąpiły nieprawidłowości.

Nieprawidłowości dotyczyły ponad 64 proc. skontrolowanych partii, w tym prawie 60 proc. ciastek i ciast, ponad 70 proc. ryb czy ponad trzech czwartych pieczywa. Zastrzeżenia wzbudziło zarówno oznakowanie, jak i jakość - podaje UOKiK

Przykład? Ciasta i ciastka miały niewłaściwą strukturę, były gumowate, zawierały strzępki pleśni, niezadeklarowane w składzie barwniki lub miały inną niż podana na opakowaniu zawartość składników odżywczych.

Ryby miały nieprzyjemny zapach, rozpadały się po ugotowaniu i miały niejednorodną strukturę. Bakalie zawierały konserwanty, które nie były podane w składzie, a słodycze miały inną niż deklarowana zawartość cukru lub soli.

Najbliższa dekada ma radykalnie obniżyć zachorowalność i śmiertelność w związku chorobami nowotworowymi w Polsce
Podatek cukrowy, akcyza i szczepienia. Powstał plan walki z nowotworami

W 7 sklepach inspektorzy znaleźli żywność przeterminowaną lub nie mogli ustalić terminów ważności, a w 34 były wagi bez aktualnej legalizacji.

Ponad 62 proc. produktów było niewłaściwie oznakowanych. Najgorzej pod tym względem wypadło pieczywo. Problem ten dotyczył 78 proc. skontrolowanych partii.

Podatek cukrowy. GIS chce podnieść ceny słodkich produktów

Inspekcja Handlowa ukarała 45 osób mandatami, a w wyniku wszczętych postępowań administracyjnych UOKiK ukarał finansowo kilkudziesięciu przedsiębiorców. Ponadto Inspekcja Handlowa skierowała 21 informacji o nieprawidłowościach do wojewódzkich inspektoratów jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, 6 do organów nadzoru sanitarnego i 24 do innych organów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

komentarze
+1
+1
ważne
smutne
ciekawe
irytujące
Napisz komentarz
09-12-2019

NickTakie sklepy czy producentów powinno się podawać do publicznej wiadomości.

09-12-2019

Twój nickPleśń?! Skontrolowali salami czy camembert?!:)

09-12-2019

TomTo jest totalna bzdura karać sklep,a skąd on ma wiedzieć co piekarz wrzuci do wyrobu,powinno się po sznurku do głębka i ukarać producenta.

Rozwiń komentarze (75)