Marian Banaś idzie na urlop. Jest oficjalne oświadczenie na stronie NIK

Szef NIK Marian Banaś usuwa się w cień, dopóki nie wyjaśnią się kontrowersje wokół jego oświadczeń majątkowych i kamienicy, której był właścicielem.

(East News)
Marian Banaś idzie na bezpłatny urlop. (Fot: Tomasz Jastrzebowski/REPORTER)

"Kierując się nadrzędnym interesem dobra publicznego i potrzebą zachowania autorytetu Najwyższej Izby Kontroli podjąłem decyzję, że od 27 września do czasu zakończenia kontroli oświadczeń majątkowych prowadzonej przez Centralne Biuro Antykorupcyjne udaję się na urlop bezpłatny. Dzisiaj poinformowałem o tym Panią Marszałek Sejmu" - napisał prezes NIK.

O tym, że zawiesi swoją prezesurę, Banaś informował już w poniedziałek, teraz zaś oficjalnie to potwierdził.

Obejrzyj: "Afera sutenerska". Zagórski broni Banasia: "Zaprzeczył. Nie ma potrzeby dymisji"

Ta decyzja to pokłosie gigantycznych kontrowersji wokół jego oświadczeń majątkowych i kamienicy, której był właścicielem.

Według ustaleń TVN24 w 400-metrowym budynku, który należała do Banasia, najemca prowadził pensjonat z pokojami na godziny (został zamknięty wkrótce po wypłynięciu tej informacji na światło dzienne).

Dodatkowo kamienica obłożona jest hipoteką, która posłużyła za zabezpieczenie kredytu. Marian Banaś nie wspomina o tej hipotece w oświadczeniu, a zgodnie z prawem powinien to zrobić.

CBA bada oświadczenia majątkowe Banasia od kwietnia. Wyniki tej kontroli mają być znane w październiku.

Tagi: marian banaś, kamienica, nik, gospodarka, wiadomości, polityka