Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Natalia Kurpiewska
|

McDonald's w Polsce. Jak gigant wpływa na gospodarkę? Pokazał dane o zatrudnieniu

35
Podziel się:

McDonald's jest już w w Polsce od przeszło 28 lat. W tym czasie kraj się rozwijał, a za nim polski rynek eksplorował McDonald's. Dzisiaj firma zatrudnia w swoich restauracjach aż 27 tys. pracowników.

McDonald's w Polsce. Jak gigant wpływa na gospodarkę? Pokazał dane o zatrudnieniu
McDonald's jest już na polskim rynku prawie od 30 lat (Pexels)

Pierwszą restaurację otworzono w 1992 roku w Warszawie. Po 28 latach, McDonald's rozszerzył swoją działalność na cały kraj i dzisiaj w Polsce funkcjonuje już 449 restauracji, w których w sumie zatrudnionych jest około 27 tys. pracowników.

U kogo składasz zamówienie?

McDonald's zaznacza, że stawia na różnorodność zespołów. Z tego względu wśród 27 tys. zatrudnionych pracowników są obcokrajowcy, osoby z niepełnosprawnościami, seniorzy czy też studenci. Zatrudnione osoby mają możliwość uczstnictwa w kursach i szkoleniach, a najlepsi mają szansę na awans.

Chociaż w samych restauracjach tworzy 27 tys. miejsc pracy, to warto wspomnieć też o dostawcach. Razem z nimi McDonald's generuje około 40 tys. miejsc pracy. Wśród 47 polskich przedsiębiorców, z którymi współpracuje gigant, są dostawcy z branży rolno-spożywczej, a także transportowej, logistycznej, budowlanej czy innych usług.

Zobacz także: Targowisko+. Gowin szykuje pomoc dla jednej branży

Big Mac z Polski

W 2019 r. McDonald’s dokonał zakupów w sektorze spożywczym za ponad 480 mln złotych. I tak w restauracji zjemy frytki pochodzące z polskich ziemniaków, których uprawa zajmuje ponad 6,5 tysiąca hektarów czy burgery z wołowiną, którą do producenta – OSI Food Solution, dostarcza ponad 78 tysięcy gospodarstw rolnych.

Polscy producenci nie zaopatrują jednak tylko krajowych restauracji. Eksportują oni swoje produkty do placówek McDonald's m.in. w Niemczech, Czechach, Wielkiej Brytanii, Słowacji czy krajów Bałtyckich.

Nie tylko lokalni dostawcy, ale i licencjobiorcy. Jak podkreśla McDonald's - "w 2019 roku 87% restauracji McDonald’s prowadzili licencjobiorcy - polscy przedsiębiorcy zaangażowani w życie lokalnych społeczności". Obecnie na jednego przedsiębiorcę przypada średnio 5,5 lokali. Warto wspomnieć, że wśród 74 franczyzobiorców, 1/3 to kobiety.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(35)
lolo
2 lata temu
60 osób przypada na jedną restaurację????? To dlatego te bułki takie drogie.
zdrowie dziec...
2 lata temu
brzmi jakby chciel nas szantarzowac i jakieś uzyskać ulgi podatkowe? Już bardzo słotkie napoej gazowana też tak robiły przed wporwadzeniem podatku cyukrowego i zostali inaczej potraktownai a potem pod Wrocławiem nasz premier (z wrocławia) jechał przecinac wstege nowego zakład czipsów tego samego koncernu który dostał zlagodzenie w ustawie cuktreowej która mial waczyc z nadwagą. Tak fabryka czipsów nie przejezyczyłem się?
Aro
2 lata temu
Restauracja ? Ktoś z was był w resturacji kiedyś ?
MCrobol
2 lata temu
Uwielbiam jak pismaki operują % i ułamkami. Szkoda tylko że nie podali najważniejszej informacji tj. średniego wynagrodzenia w tym kołchozie na przestrzeni 27 lat.
grted
2 lata temu
Czyli ok. 60-90 osób na 1 maka??? Jakoś nie widzę tyle ludzi tam
...
Następna strona