Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. KRWL
|

Ogromne podwyżki cen oleju. Produkty tłuszczowe podrożały o 60 procent

295
Podziel się:

Ogromne podwyżki cen produktów tłuszczowych. Ceny oleju wzrosły o 83,9 proc., margaryny do pieczenia – o 23,8 proc., a masła – o 20,6 proc. Na gigantyczny skok cen ma wpływ sytuacja na rynkach międzynarodowych. Chodzi m.in. o cenę oleju rzepakowego na światowych rynkach.

Ogromne podwyżki cen oleju. Produkty tłuszczowe podrożały o 60 procent
Gigantyczna podwyżka cen oleju w Polsce (Adobe Stock, PedroNunes)

Drożeją produkty tłuszczowe. Z analiz wynika, że to nie koniec podwyżek. W czwartym kwartale tego roku żywność ma podrożeć od 9 do 10 proc. W stosunku do ubiegłorocznego października produkty tłuszczowe podrożały o niemal 60 proc.

Ceny oleju wzrosły o 83,9 proc., margaryny do pieczenia – o 23,8 proc., a masła – o 20,6 proc.

Analizę przygotowana została przez UCE RESEARCH, Hiper-Com Poland i Grupę AdRetail.

Zdaniem Karola Kamińskiego z Centrum Analiz Grupy AdRetail, produkty w tej kategorii sukcesywnie i mocno drożeją.

Zobacz także: "Wojna" o polską wieś. Kołodziejczak o Kowalczyku: Jest wicepremierem tylko dzięki AgroUnii

- Dla porównania we wrześniu 2021 r. ceny produktów tłuszczowych wzrosły rdr o 40,2 proc., sam olej o 58,8 proc. – skomentował Kamiński.

Za drożyznę odpowiada cena oleju rzepakowego

Za podwyżki odpowiada wzrost cen olejów pochodzenia roślinnego na rynkach światowych. Głównie olej rzepakowy, który stanowi blisko 90 proc. tego typu produktów butelkowanych w Polsce.

Podrożało też mięso o produkty sypkie

Z analizy wynika też, że w czołówce drożejących artykułów są też produkty sypkie. W październiku ceny w tej kategorii poszły w górę o 16,7 proc. rdr.

W tej grupie wyraźnie wzrosły ceny soli o 39,3 proc., i cukru o 28 proc. Według autorów analizy mogą one w kolejnych miesiącach negatywnie nakręcać drożyznę w sklepach.

Mniej dynamiczne wzrosty cen w październiku notowało mięso – o 7,9 proc. rdr (we wrześniu było to aż 32,6 proc.) - wynika z analizy. W tej kategorii produktów w dziesiątym roku odnotowano zróżnicowane tendencje – np. wieprzowina potaniała o 1,6 proc., natomiast ceny wołowiny poszły w górę o 9,5 proc., drobiu – o 16,5 proc.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(295)
depopulator
2 lata temu
Tłuszcze drogie, białko drogie, cukry opodatkowane. Teraz kochane ćfoczki będziecie już tylko hobbystycznie utrzymać Inżynierów i Lekarzy oraz podziwiać transów LPG.
inż. emeryt
2 lata temu
Cóż tak narzekacie? A podwyżki pensji się bierze? A waloryzację emerytur i 13-14 się bierze? Co wy durnie myślicie, że te dodatkowe pieniądze to dają wam byście lepiej żyli. Nie. Byście nie grzebali w śmietnikach i mieli na opał zimowy. By lepiej żyć to trzeba podnieść wydajność pracy, a nie liczyć na drapane.
parasol
2 lata temu
Czemu ci złodzieje i spekulanci nie podniosą wynagrodzeń ze względu na wynagrodzenia w USA czy w UE? Pretekstem do podwyżek od zawsze były ceny w USA, a co nas interesuje k... mać USA? Skoro odnosimy się do cen w USA i przez to są podwyżki paliwa i cen żywności, to i wynagrodzenia powinny być takie same jak w USA i UE!!
D.K.
2 lata temu
Żywność wciąż jest zbyt tania. Potrzebna jest dalsza korekta.
Adrian
2 lata temu
Ważne, że musztarda i podpaski potaniały. Brawo dobra zmiana.
...
Następna strona