Oświadczenie majątkowe Jarosława Kaczyńskiego. 63 tys. zł oszczędności i trzy razy wyższy kredyt

63 tys. zł oszczędności i udział w nieruchomości o wartości 1,5 mln zł – tak wygląda sytuacja majątkowa prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego. Właśnie opublikowano jego oświadczenie majątkowe.

(East News)
Jarosław Kaczyński, prezes PiS (Fot: Marek Maliszewski/REPORTER)

Z oświadczenia majątkowego Jarosława Kaczyńskiego za 2018 rok wynika, że prezes PiS jest współwłaścicielem (1/3 własności) domu o powierzchni ok. 150 m kw i wartości ok. 1,5 mln zł. Były premier ma ok. 63 tys. zł oszczędności.

Jarosław Kaczyński.
Internauci chcą sprawdzić, w czyjej willi mieszka Kaczyński

W 2018 roku jako poseł zarobił ponad 110 tys. zł oraz otrzymał 30 tys. zł diety parlamentarnej. Otrzymał też emeryturę w wysokości ponad 79 tys. złotych.

Prezes partii rządzącej posiada także kredyt w SKOK-u. Do spłaty pozostało mu 118 tys. zł. W oświadczeniu wyjaśnił, że powodem zaciągnięcia pożyczki była "opieka nad chorą mamą i koszty związane z Jej upamiętnieniem".

Obejrzyj: Pomysł na Biznes: Takapara to coś więcej, niż manufaktura skarpetek

"Posiadałem jednorazowo pełnomocnictwo do reprezentowania Fundacji "Instytut Lecha Kaczyńskiego" oraz pozostałych wspólników na nadzwyczajnym zgromadzeniu wspólników Srebrna Sp. z o.o. oraz wykonywania prawa głosu z wszystkich przysługujących wspólnikom udziałów w kapitale zakładowym Spółki. Posiedzenie to nie odbyło się, pełnomocnictwo zostało odwołane" – napisał w oświadczeniu Kaczyński. Jest to wyraźne odniesienie do spółki "Srebrna".

Spółka Srebrna chce zbudować w centrum Warszawy 190-metrowy wieżowiec.
Srebrny biznes Jarosława Kaczyńskiego. Ta spółka pomogła środowisku PiS przetrwać

Z oświadczenia wynika, że sytuacja finansowa prezesa PiS uległa poprawie w stosunku do 2017 r., kiedy wykazał posiadanie 19 tys. zł oszczędności.

Tagi: Jarosław Kaczyński, oświadczenie majątkowe, gospodarka, wiadomości