Polski eksport rolno-spożywczy bije rekordy mimo pandemii
Eksperci z zaskoczeniem przyznają, że polski eksport nad wyraz dobrze poradził sobie w czasie pandemii i trudnościach w utrzymaniu łańcuchów dostaw.
W okresie styczeń-czerwiec 2020 r. sprzedaż polskich produktów za granicę wyniosła 16,4 mld eruo, osiągając tym samym najwyższy poziom w historii - piszą analitycy Credit Agricole. To wzrost o 7,2 proc. rok do roku.
Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wartość polskiego eksportu artykułu rolno-spożywczych w II kw. 2020 r zwiększyła się . o 3,7 proc. rok do roku wobec wzrostu o 10,6 proc. w pierwszym.
"Bardzo dobre wyniki polskich eksporterów artykułów rolno-spożywczych stanowią pewne zaskoczenie w świetle pozrywanych międzynarodowych łańcuchów dostaw na rynku żywności ze względu na pandemię COVID-19" - czytamy w raporcie.
Producenci żywności odporni wirusa. "Daliśmy sobie radę"
Jednocześnie zaznaczają, że sytuacja polskich eksporterów artykułów rolno-spożywczych jest bardzo zróżnicowana w zależności od branży.
Jak podkreślają eksperci, sytuacja na polskim rynku jednak powoli się normuje. Kolejne miesiące przyniosą lekki spadek cen zbóż, ale jednocześnie łagodny wzrost cen rzepaku.
W kolejnych miesiącach ma poprawić się również sytuacja na rynku trzody chlewnej, ale ceny drobiu nadal będą utrzymywać się wyraźnie poniżej poziomów sprzed pandemii.
Jak oceniają analitycy Credit Agricole, warzywa i owoce będą tanieć i spodziewać możemy się również stopniowej poprawy sytuacji na światowym rynku mleka.