oprac. KRWL

Prezes PGNiG Paweł Majewski zrezygnował ze stanowiska

Prezes PGNiG Paweł Majewski zrezygnował ze stanowiska ze skutkiem od 8 kwietnia — poinformowała spółka nie podając powodu rezygnacji. Majewski zarządzał państwowym gigantem gazowym od lutego 2020 roku.

Prezes PGNiG Paweł Majewski zrezygnował ze stanowiska
Prezes PGNiG zrezygnował ze stanowiska (Getty Images, SOPA Images)

Paweł Majewski złożył rezygnację z pełnienia funkcji Prezesa Zarządu PGNiG w piątek ze skutkiem na dzień 8 kwietnia 2022 r.

Majewski był prezesem PGNiG od 10 listopada 2020 r. Wcześniej, od 2 lutego 2020 r. był prezesem Grupy Lotos.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Koniec z ulgą dla klasy średniej. "Niektóre osoby poczują się pokrzywdzone"

Paweł Majewski komentuje rezygnację ze stanowiska

"Moim celem było także zapewnienie Polakom bezpieczeństwa energetycznego, szczególnie podczas kryzysu spowodowanego działalnością Rosji" - podkreślił Majewski.
"Wspólnie z rządem podjęliśmy szereg działań prawnych, które uniemożliwiły uruchomienie Nord Stream 2" – mówi Paweł Majewski

Prezes PGNiG powiedział też, że "symbolicznym podsumowaniem" jego misji była prezentacja wyników finansowych spółki za 2021 r.

"Mimo ekstremalnie trudnych warunków rynkowych Grupa wypracowała ponad 15,5 mld zł zysku operacyjnego EBITDA, a więc o 2,5 mld więcej niż w 2020 r." - przypomniał.

"Ubiegły rok udowodnił, że dzięki determinacji i pracy całego zespołu PGNiG potrafi efektywnie działać w każdej, nawet najtrudniejszej sytuacji. Bardzo dobre wyniki spółki wzięły się z trudnych, ale dobrych decyzji" - zaznaczył.

Jak powiedział Majewski, zwieńczeniem bardzo ważnego etapu w budowie multienergetycznego koncernu była ubiegłotygodniowa zgoda UOKiK. 15 marca prezes UOKiK zgodził się na warunkowe przejęcie PGNiG przez PKN Orlen.

"Bezpieczeństwo energetyczne Polski jest zawsze moim priorytetem" - podkreślił.

Menadżer z wieloletnim doświadczeniem w spółkach skarbu państwa

Paweł Majewski jest absolwentem Wydziału Prawa i Administracji Uniwersytetu Jagiellońskiego oraz studiów podyplomowych Executive Master of Business Administration (MBA) na Wyższej Szkole Menadżerskiej w Warszawie. Majewski jest menadżerem z wieloletnim doświadczeniem w zarządzaniu spółkami kapitałowymi, w tym także z udziałem Skarbu Państwa.

Pełnił funkcję prezesa Grupy Lotos, wiceprezesa Huty Stalowa Wola, członka zarządu w DO & CO Poland oraz prezesa Airport Cleaning Service. Posiada również długoletnie doświadczenie zawodowe na kierowniczych stanowiskach m.in. w Petrolot (obecnie Orlen Aviation), a także jako dyrektor Pionu Zarządzania Marżą Zmienną i Produkcją w PGNiG Termika, podano też w komunikacie PGNiG.

Pilne