Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. Tomasz Sąsiada
|
aktualizacja

Rynek spożywczy. Coraz więcej Polaków rezygnuje z mięsa

34
Podziel się:

Milion osób w naszym kraju nie je już mięsa, a dwa miliony planują ten krok. Kolejne miliony ograniczają spożycie. To zmieni cały polski rynek spożywczy.

Coraz częściej Polacy rezygnują z mięsa
Coraz częściej Polacy rezygnują z mięsa (East News, Piotr Kamionka/REPORTER)

O zmianach w dietach Polaków pisze środowa "Rzeczpospolita". Jak czytamy, wegetarianizm i weganizm to już nie tylko moda, ale globalny trend. Coraz więcej ludzi zwraca uwagę na kwestie etyczne związane z uśmiercaniem zwierząt i ekologiczne - jak na przykład ogromne ilości wody zużywane przy produkcji mięsa i emisja dwutlenku węgla, który emituje branża.

"Z badania przeprowadzonego dla serwisu Pyszne.pl wynika, że już 1 mln Polaków to wegetarianie i weganie, zaś aż 2 mln planuje przejść na taką dietę. Do tego 43 proc. Polaków zgodnie z badaniem IQS, nie rezygnując z niego całkowicie, mocno ogranicza spożycie" - podaje dziennik.

Dlatego firmy spożywcze muszą dopasować ofertę do nowych gustów konsumentów. W sklepach pojawia się coraz więcej zamienników mięsa - sojowych kiełbasek, wędlin, bezmięsnych pasztetów. Na popularności zyskuje także na przykład hummus.

Zobacz także: Obejrzyj też: Steki z laboratorium

Wegetariańskie jedzenie coraz śmielej wchodzi do marketów i dyskontów. Produkują je też najwięksi gracze na polskim rynku mięsnym: Pekpol, ZM Olewnik, Silesia, czy Sokołów.

Hot dogi z bezmięsnymi parówkami mają już w swojej ofercie stacje benzynowe i Ikea. A popularny fastfoodowy gigant KFC zaczął w Polsce oferować ser halloumi jako alternatywę dla kurczaka.

Na zmianach upodobań Polaków chcą też skorzystać firmy z branży mleczarskiej. Na OSM Łowicz wprowadził w tym roku na rynek wegańskie plastry i smarowidła pod nazwą Bez Deka Mleka. Rozwija się także segment roślinnych jogurtów.

"Rz" przytacza też wyniki raportu firmy AT Kearney, według której w 2040 r. konwencjonalne mięso będzie odpowiadać tylko za 40 proc. rynku mięsnego – 35 proc. zajmie to z hodowli laboratoryjnej, a 25 proc. – roślinne zamienniki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(34)
Gsfvc
2 lata temu
Polacy rezygnują z mięsa aż szumi w internecie kłamstwo nr jeden na skalę krajową zrezygnują z mięsa będą jeść sztuczne bo gazy cieplarniane powiedzcie to pozostałej części świata to was wyśmieja brawo UE i euroentuzjaści a to początek zabawy jeszcze będziecie uciekać z uni gdziekolwiek by normalnie żyć jeść jak chcecie ubierać się jak chcecie i głosować jak chcecie w wyborach bo docelowo w uni wasze głosowanie np na prezydenta będzie bez znaczenia i nim będzie władał brykselski pan
1234
5 lata temu
I onkologia jak Polska długa i szeroka PEŁNA pęka w szwach .Kiedy sieci zaczną płacić koszty leczenia tego co wytruły oto jest pytanie w sprawie tego szału i amoku dyskontowego
Sa
5 lata temu
Przecież warzywa są droższe niż mięso xD To zaraz może być odwrotnie xD
polak
5 lata temu
nic nie zastąpi tatara i golonki
Gv
5 lata temu
Soja na okrągło tez źle.
...
Następna strona