Trwa ładowanie...
Notowania

Jedzenie – Wszystkie wiadomości

Światu grozi kryzys żywnościowy przez brak ukraińskiego zboża. Kanada oferuje pomoc
15.05.2022 8:25

ŻYWNOŚĆ
 / 
Światu grozi kryzys żywnościowy przez brak ukraińskiego zboża. Kanada oferuje pomoc

Im dłużej będzie trwać blokada ukraińskich portów przez Rosjan, tym większe zagrożenie dla świata. Narastający problem mogący doprowadzić do kryzysu żywnościowego dostrzega również Kanada. Kraj ten jest gotowy wysłać swoje statki do europejskich portów, by pomóc w eksporcie ukraińskiego zboża - zapewniła szefowa kanadyjskiego MSZ Melanie Joly.

W Europie żywności nie zabraknie. Ale dużo zależy m.in. od Bliskiego Wschodu
18.03.2022 21:26

JEDZENIE
 / 
W Europie żywności nie zabraknie. Ale dużo zależy m.in. od Bliskiego Wschodu

Komisja Europejska przedstawi pakiet działań, które mają zwiększyć bezpieczeństwo żywnościowe Europy – poinformował w piątek Janusz Wojciechowski europejski komisarz ds. rolnictwa. Z jednej strony zastrzegł, że obywatele UE są bezpieczni. Z drugiej jednak stwierdził, że wojna w Ukrainie może spowodować kryzys na Bliskim Wschodzie i Afryce Północnej i falę migracji z tych rejonów na Stary Kontynent. Dlatego KE pracuje nad planem, który ma zapewnić odpowiednią ilość pożywienia w Europie.

Ceny żywności nie wyhamują. "Nie ma do tego żadnych przesłanek"
15.03.2022 18:40

ŻYWNOŚĆ
 / 
Ceny żywności nie wyhamują. "Nie ma do tego żadnych przesłanek"

Wywołana przez Rosję wojna zmusiła władze w Kijowie do wstrzymania eksportu zbóż. Ukraina jest ich istotnym eksporterem - nieprzypadkowo nazywana jest "spichlerzem świata". To kolejny cios dla producentów żywności. Po drożejącej energii i przerwanych łańcuchach dostaw dojdzie problem rosnących cen zbóż. Z czasem wszyscy to odczujemy przy codziennych zakupach spożywczych.

Czy przy wysokiej inflacji rachunki za jedzenie mogą być niższe?
10
13.02.2022 15:50

ZAKUPY
 / 
Czy przy wysokiej inflacji rachunki za jedzenie mogą być niższe?

Rosnące ceny za artykuły spożywcze odczuwa każdy. Rekordowa inflacja sprawia, że w sklepach zostawiamy prawie 10 proc. więcej za zakupy niż w ubiegłym roku. Prognozy na 2022 rok nie są optymistyczne. Musimy liczyć się z kolejnymi podwyżkami cen. Jak w takiej sytuacji uchronić domowy budżet i płacić mniej za zakupy spożywcze?

Tarcza antyinflacyjna. Minister Semeniuk zapewnia: Część rozwiązań trafi do każdego
16
15.11.2021 12:52

JEDZENIE
 / 
Tarcza antyinflacyjna. Minister Semeniuk zapewnia: Część rozwiązań trafi do każdego

– Jeżeli chodzi o pakiet antyinflacyjny, to faktycznie tarcza antyinflacyjna zostanie w najbliższych dniach ogłoszona przez premiera Mateusza Morawieckiego. Ma dotykać gospodarstw domowych, które są najbardziej wrażliwe na skutki inflacyjne. Ma dotyczyć kosztów związanych z energią, prądem, paliwem, ale również część tych elementów związanych z pakietem antyinflacyjnym będzie dotyczyła ogółu społeczeństwa. Chcemy w ten sposób zneutralizować skutki, z którymi mierzy się nie tylko Polska, ale cała Europa, czyli kontekst inflacyjny – powiedziała w "Money. To się liczy" wiceminister rozwoju i technologii Olga Semeniuk, pytana o tarczę antyinflacyjną. – Zdecydowana część elementów będzie dotyczyła najuboższych i klasy średniej. Natomiast są elementy, które będą dotyczyły całego społeczeństwa, a na szczegóły poczekajmy. Ogłosi je premier Mateusz Morawiecki. To wydarzy się w najbliższych dniach. Chcemy ogłosić to jak najszybciej, by od grudnia już te elementy mogły funkcjonować. Poczekajmy na oficjalne ogłoszenie - szef to szef – dodała minister w rozmowie z money.pl.

Kiedyś to było nie do pomyślenia. Polacy przestają jeść mięso
232
07.11.2021 8:28

ŻYWIENIE
 / 
Kiedyś to było nie do pomyślenia. Polacy przestają jeść mięso

Kiedyś obiad bez schabowego nie był obiadem. Dziś nawyki żywieniowe mocno się zmieniły. Młodzi Polacy odstawili częściowo lub zupełnie mięso. Sprzedaż takich produktów spada.

Żywność na całym świecie drożeje. Tak źle nie było od dekady
28
04.11.2021 21:09

WZROST CEN
 / 
Żywność na całym świecie drożeje. Tak źle nie było od dekady

Tak drogiej żywności nie było od 2011 r. Najszybciej drożeją zboża i oleje, choć za inne produkty też zapłacimy więcej. W niektórych przypadkach wzrosty trwają nieprzerwanie od wielu miesięcy. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) tłumaczy, skąd biorą się negatywne trendy.

Aplikacja pomoże oszczędzić jedzenie. "Foodsharing" zagościł w jednej z warszawskich dzielnic
5
18.10.2021 13:25

OSZCZĘDZANIE
 / 
Aplikacja pomoże oszczędzić jedzenie. "Foodsharing" zagościł w jednej z warszawskich dzielnic

Mieszkańcy Ursynowa stworzyli aplikację "Ratuję Jedzenie", która pozwala miejscowym biznesom sprzedawać jedzenie taniej, zamiast po prostu je wyrzucać. Jak wskazują twórcy inicjatywy, "foodsharing" w ich wykonaniu może wkrótce objąć całą Warszawę, a później być może i Polskę.

"Przepiśnik. O jedzeniu w pracy". Obowiązkowa lektura dla pracodawców
06.10.2021 14:30

EBOOK
 / 
"Przepiśnik. O jedzeniu w pracy". Obowiązkowa lektura dla pracodawców

Czy jest sposób na to, by pracownicy byli bardziej zaangażowani, zmotywowani, a jednocześnie zdrowsi i pełni energii, nawet podczas pandemii? To możliwe, jeśli poświęcimy chwilę na to, o czym mówią eksperci w "Przepiśniku".

Wyrzuć ten ser. GIS ostrzega przed bakteriami
54
02.08.2021 19:59

OSTRZEŻENIE GIS
 / 
Wyrzuć ten ser. GIS ostrzega przed bakteriami

Firma Cahills Farm Cheeses wycofuje kilka partii serów ze względu na możliwą obecność bakterii Listeria monocytogenes – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie zanieczyszczonej żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Żywność marnujemy na potęgę. W polskich śmietnikach co minutę ląduje 6 ton jedzenia
38
02.08.2021 14:53

GOESGREEN
 / 
Żywność marnujemy na potęgę. W polskich śmietnikach co minutę ląduje 6 ton jedzenia

W polskich domach w każdej sekundzie przez cały rok w koszu ląduje aż 92 kg żywności. To nawet 5 mln ton zmarnowanego jedzenia rocznie. Patrząc globalnie, jest jeszcze gorzej.

Wysokie prowizje od dostawy jedzenia. Firma namawia: złóż zamówienie osobiście
62
24.07.2021 17:16

GASTRONOMIA
 / 
Wysokie prowizje od dostawy jedzenia. Firma namawia: złóż zamówienie osobiście

Restauracja zaapelowała do klientów: złóż zamówienie osobiście i pomóż nam unikać wysokich prowizji. O co chodzi? O procent, który portale pośredniczące w zamawianiu jedzenia pobierają. Stawki zaczynają się od kilkunastu, a kończą nawet na poziomie kilkudziesięciu procent.

Dorsz z przyłowu, mimo zakazu. Ekspertka: Nie można tego jeść
13
22.07.2021 17:00

RYBY
 / 
Dorsz z przyłowu, mimo zakazu. Ekspertka: Nie można tego jeść

Mimo zakazu połowu dorsza w Polsce, niektórzy sprzedawcy oferują polskie dorsze. Mówią, że został złowiony w ramach przyłowu, czyli złowienia dorsza podczas połowu innych ryb. Czy taką rybę można zamówić w restauracji? - Nie, ponieważ tworzy się tak rynek do tego, by ten przyłów się pojawiał. A najbardziej ekologiczne zasady mówią, że powinniśmy łowić to, po co wychodzimy w morze, a nie to, co się pojawia w przyłowie - powiedziała w programie "Money. To się liczy" Anna Dębicka, dyrektor MSC Polska. - Rybak wie, czy dana stornia występuje w morzu w towarzystwie dorsza, czy nie. Ten przyłów może wynosić jeden procent, albo kilkadziesiąt procent. Kupując rybę, z którą jest źle, można wręcz powiedzieć, że jest w tej chwili najmniej zdrową rybą, tworzymy rynek dla czegoś, czego prawie nie mamy. Jeśli dalej będziemy go jeść, to nasze dzieci już na pewno tego dorsza nie będą miały. Musimy dać dorszowi odpocząć i korzystać z gatunków, które nie mają negatywnego wpływu na dorsza - dodała.

Jaką rybę wybrać w smażalni? Ekspertka zdradza sekret
2
22.07.2021 13:05

RYBY
 / 
Jaką rybę wybrać w smażalni? Ekspertka zdradza sekret

Smażalnie oferują wiele ryb, ale które są najlepsze? - Flądra to całkiem niezły wybór. W najlepszym stanie na Bałtyku w tej chwili jest szprot, jego mamy całkiem sporo. Wędzone szprotki to przysmak, który dopiero od niedawna jest szeroko dostępny. To polecamy, jeśli chodzi o rybę lokalną nad Morzem Bałtyckim - powiedziała w programie "Money. To się liczy" Anna Dębicka, dyrektor MSC Polska. - Jeśli chodzi o cały szereg pozycji z menu, to są głównie ryby zagraniczne. Też nie należy się ich bać, wiele ryb jest sprowadzonych z Morza Północnego lub Atlantyku. One przechodzą etap mrożenia. Chciałabym odczarować temat mrożenia, ryby są dzikie, dobrze jest je przemrozić tuż po połowach. Jeśli one są dobrze przechowywane, a następnie dobrze poddawane obróbce cieplnej, to jest to bardzo zdrowa i wartościowa ryba - dodała.

Ceny lodów poszybowały. Dziś 5 zł za gałkę to norma, a znane sieci zapowiadają podwyżki
278
19.06.2021 19:03

JEDZENIE
 / 
Ceny lodów poszybowały. Dziś 5 zł za gałkę to norma, a znane sieci zapowiadają podwyżki

Lody za 3-4 zł za sztukę lub 5 zł za jedną gałkę? Teraz to norma, bo głównie takie właśnie ceny widujemy w sklepach spożywczych czy budkach z lodami. Ceny lodów na przestrzeni lat bardzo wzrosły. Sprawdziliśmy, ile lody kosztowały kiedyś, a ile musimy za nie zapłacić dziś.

Nawet 20 zł za zapiekankę. Przegląd cen i składu "polskiego fast-fooda"
14
19.06.2021 15:15

WAKACJE
 / 
Nawet 20 zł za zapiekankę. Przegląd cen i składu "polskiego fast-fooda"

Budek z zapiekankami są w Polsce tysiące. Tylko nie wszędzie znajdziemy świeżą i z dobrej jakości składnikami. W wielu miejscach serwuje się „zapiekankowe gotowce”. Wyznacznikiem może być cena – często jakość najtańszych zapiekanek pozostawia wiele do życzenia.

Euro 2020? Polacy już wybrali danie mistrzostw. Kebab przegrał z pizzą
4
14.06.2021 13:41

PIŁKA NOŻNA
 / 
Euro 2020? Polacy już wybrali danie mistrzostw. Kebab przegrał z pizzą

Prawie połowa Polaków przyznaje, że nie wyobraża sobie oglądania meczu bez jedzenia. W kwestii ulubionej potrawy najwyżej cenią sobie pizzę, która wyprzedziła m.in tureckiego kebaba.

Ceny żywności. W marketach drożyzna, u rolnika tanio - skąd się to bierze?
567
07.06.2021 10:42

OWOCE
 / 
Ceny żywności. W marketach drożyzna, u rolnika tanio - skąd się to bierze?

Żywność od rolnika dużo tańsza niż w markecie. - W markecie jest dużo drożej i będzie jeszcze drożej. Markety stopniowo podnoszą ceny, a my zaczynamy się do tego przyzwyczajać. Ziemniaki u rolnika kosztują 1 zł czy 1,50 zł, w markecie kosztują 4 zł, podobnie jest z innymi warzywami. Ludzie do tego się przyzwyczajają, bo nie mają dostępu do innych sklepów niż wielkie sieci handlowe. Nie mają dostępu do bazarów czy bezpośrednio do rolnika, który faktycznie powinien zająć się hurtową produkcją, ale nie na zasadach wyzysku - powiedział w programie "Money. To się liczy" Michał Kołodziejczak, prezes AgroUnii. - Rolnicy uprawiają pola, pielęgnują to wszystko, do tego zbiory, pakowanie i wysyłanie do sklepów. To efekt bardzo słabego państwa, które pozwala wyzyskiwać biednych przez bogatych. Naszym największym bogactwem jest dostęp do surowca, do warzyw i owoców, musimy to pielęgnować i doceniać tych ludzi - dodał.