Trwa ładowanie...
bErNHLfp

Notowania

Jedzenie – Wszystkie wiadomości

Wyrzuć ten ser. GIS ostrzega przed bakteriami
37
02.08.2021 19:59

OSTRZEŻENIE GIS
 / 
Wyrzuć ten ser. GIS ostrzega przed bakteriami

Firma Cahills Farm Cheeses wycofuje kilka partii serów ze względu na możliwą obecność bakterii Listeria monocytogenes – poinformował Główny Inspektorat Sanitarny. Spożycie zanieczyszczonej żywności może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

Żywność marnujemy na potęgę. W polskich śmietnikach co minutę ląduje 6 ton jedzenia
31
02.08.2021 14:53

GOESGREEN
 / 
Żywność marnujemy na potęgę. W polskich śmietnikach co minutę ląduje 6 ton jedzenia

W polskich domach w każdej sekundzie przez cały rok w koszu ląduje aż 92 kg żywności. To nawet 5 mln ton zmarnowanego jedzenia rocznie. Patrząc globalnie, jest jeszcze gorzej.

Wysokie prowizje od dostawy jedzenia. Firma namawia: złóż zamówienie osobiście
51
24.07.2021 17:16

GASTRONOMIA
 / 
Wysokie prowizje od dostawy jedzenia. Firma namawia: złóż zamówienie osobiście

Restauracja zaapelowała do klientów: złóż zamówienie osobiście i pomóż nam unikać wysokich prowizji. O co chodzi? O procent, który portale pośredniczące w zamawianiu jedzenia pobierają. Stawki zaczynają się od kilkunastu, a kończą nawet na poziomie kilkudziesięciu procent.

Dorsz z przyłowu, mimo zakazu. Ekspertka: Nie można tego jeść
11
22.07.2021 17:00

RYBY
 / 
Dorsz z przyłowu, mimo zakazu. Ekspertka: Nie można tego jeść

Mimo zakazu połowu dorsza w Polsce, niektórzy sprzedawcy oferują polskie dorsze. Mówią, że został złowiony w ramach przyłowu, czyli złowienia dorsza podczas połowu innych ryb. Czy taką rybę można zamówić w restauracji? - Nie, ponieważ tworzy się tak rynek do tego, by ten przyłów się pojawiał. A najbardziej ekologiczne zasady mówią, że powinniśmy łowić to, po co wychodzimy w morze, a nie to, co się pojawia w przyłowie - powiedziała w programie "Money. To się liczy" Anna Dębicka, dyrektor MSC Polska. - Rybak wie, czy dana stornia występuje w morzu w towarzystwie dorsza, czy nie. Ten przyłów może wynosić jeden procent, albo kilkadziesiąt procent. Kupując rybę, z którą jest źle, można wręcz powiedzieć, że jest w tej chwili najmniej zdrową rybą, tworzymy rynek dla czegoś, czego prawie nie mamy. Jeśli dalej będziemy go jeść, to nasze dzieci już na pewno tego dorsza nie będą miały. Musimy dać dorszowi odpocząć i korzystać z gatunków, które nie mają negatywnego wpływu na dorsza - dodała.

Jaką rybę wybrać w smażalni? Ekspertka zdradza sekret
2
22.07.2021 13:05

RYBY
 / 
Jaką rybę wybrać w smażalni? Ekspertka zdradza sekret

Smażalnie oferują wiele ryb, ale które są najlepsze? - Flądra to całkiem niezły wybór. W najlepszym stanie na Bałtyku w tej chwili jest szprot, jego mamy całkiem sporo. Wędzone szprotki to przysmak, który dopiero od niedawna jest szeroko dostępny. To polecamy, jeśli chodzi o rybę lokalną nad Morzem Bałtyckim - powiedziała w programie "Money. To się liczy" Anna Dębicka, dyrektor MSC Polska. - Jeśli chodzi o cały szereg pozycji z menu, to są głównie ryby zagraniczne. Też nie należy się ich bać, wiele ryb jest sprowadzonych z Morza Północnego lub Atlantyku. One przechodzą etap mrożenia. Chciałabym odczarować temat mrożenia, ryby są dzikie, dobrze jest je przemrozić tuż po połowach. Jeśli one są dobrze przechowywane, a następnie dobrze poddawane obróbce cieplnej, to jest to bardzo zdrowa i wartościowa ryba - dodała.

bErNHLfr
Ceny lodów poszybowały. Dziś 5 zł za gałkę to norma, a znane sieci zapowiadają podwyżki
277
19.06.2021 19:03

JEDZENIE
 / 
Ceny lodów poszybowały. Dziś 5 zł za gałkę to norma, a znane sieci zapowiadają podwyżki

Lody za 3-4 zł za sztukę lub 5 zł za jedną gałkę? Teraz to norma, bo głównie takie właśnie ceny widujemy w sklepach spożywczych czy budkach z lodami. Ceny lodów na przestrzeni lat bardzo wzrosły. Sprawdziliśmy, ile lody kosztowały kiedyś, a ile musimy za nie zapłacić dziś.

Nawet 20 zł za zapiekankę. Przegląd cen i składu "polskiego fast-fooda"
13
19.06.2021 15:15

WAKACJE
 / 
Nawet 20 zł za zapiekankę. Przegląd cen i składu "polskiego fast-fooda"

Budek z zapiekankami są w Polsce tysiące. Tylko nie wszędzie znajdziemy świeżą i z dobrej jakości składnikami. W wielu miejscach serwuje się „zapiekankowe gotowce”. Wyznacznikiem może być cena – często jakość najtańszych zapiekanek pozostawia wiele do życzenia.

Euro 2020? Polacy już wybrali danie mistrzostw. Kebab przegrał z pizzą
4
14.06.2021 13:41

PIŁKA NOŻNA
 / 
Euro 2020? Polacy już wybrali danie mistrzostw. Kebab przegrał z pizzą

Prawie połowa Polaków przyznaje, że nie wyobraża sobie oglądania meczu bez jedzenia. W kwestii ulubionej potrawy najwyżej cenią sobie pizzę, która wyprzedziła m.in tureckiego kebaba.

Ceny żywności. W marketach drożyzna, u rolnika tanio - skąd się to bierze?
567
07.06.2021 10:42

OWOCE
 / 
Ceny żywności. W marketach drożyzna, u rolnika tanio - skąd się to bierze?

Żywność od rolnika dużo tańsza niż w markecie. - W markecie jest dużo drożej i będzie jeszcze drożej. Markety stopniowo podnoszą ceny, a my zaczynamy się do tego przyzwyczajać. Ziemniaki u rolnika kosztują 1 zł czy 1,50 zł, w markecie kosztują 4 zł, podobnie jest z innymi warzywami. Ludzie do tego się przyzwyczajają, bo nie mają dostępu do innych sklepów niż wielkie sieci handlowe. Nie mają dostępu do bazarów czy bezpośrednio do rolnika, który faktycznie powinien zająć się hurtową produkcją, ale nie na zasadach wyzysku - powiedział w programie "Money. To się liczy" Michał Kołodziejczak, prezes AgroUnii. - Rolnicy uprawiają pola, pielęgnują to wszystko, do tego zbiory, pakowanie i wysyłanie do sklepów. To efekt bardzo słabego państwa, które pozwala wyzyskiwać biednych przez bogatych. Naszym największym bogactwem jest dostęp do surowca, do warzyw i owoców, musimy to pielęgnować i doceniać tych ludzi - dodał.

bErNHLfx
Jak jedli Polacy w pandemii. Nowe dane GUS
44
31.05.2021 15:21

GOSPODARKA
 / 
Jak jedli Polacy w pandemii. Nowe dane GUS

Zamknięcie w 2020 roku restauracji przez znaczną część roku oraz zmiany w częstotliwości oraz wielkości zakupów sprawiły, że jedliśmy więcej podstawowych artykułów żywnościowych, jak mąka, sery czy makarony, wynika z najnowszych danych GUS. Główny Urząd Statystyczny porównał też spożycie różnych produktów w zależności od dochodów.

Branża automatów toczy "wojnę". Niszczenie automatów, anonimowe donosy
47
30.05.2021 14:27

HANDEL
 / 
Branża automatów toczy "wojnę". Niszczenie automatów, anonimowe donosy

Licytowanie wysokości czynszu, niszczenie automatów, anonimowe zgłoszenia do sanepidu - to najczęstsze sposoby nieuczciwej walki o rynek sprzedaży vendingowej. Tu nie bierze się jeńców.

Grill bezdymny, a może elektryczny? Tłumaczymy, jak działają i co warto kupić
54
26.05.2021 10:36

ZAKUPY
 / 
Grill bezdymny, a może elektryczny? Tłumaczymy, jak działają i co warto kupić

Chcemy grillować nie tylko na działkach i w przydomowych ogrodach, ale i na balkonach. Aby nie narazić się sąsiadom czy spółdzielniom mieszkaniowym i do tego nie płacić mandatu, coraz chętniej kupujemy grille bezdymne. Jak działają?

Tegoroczny grill już bez plastikowych akcesoriów. Oto najlepsze zamienniki
197
26.05.2021 10:36

EKOLOGIA
 / 
Tegoroczny grill już bez plastikowych akcesoriów. Oto najlepsze zamienniki

Od 3 lipca ze sprzedaży powinny zniknąć jednorazowe sztućce, tacki, słomki i mieszadełka z plastiku. A to oznacza zmianę w grillowym wyposażeniu. Sezon już ruszył - oto jak grillować eko i jeszcze za to nie przepłacać.

bErNHLfy
8 produktów, które prawdopodobnie źle przechowujesz. Czas wyciągnąć mleko z drzwi lodówki
56
23.05.2021 12:16

ŻYWNOŚĆ
 / 
8 produktów, które prawdopodobnie źle przechowujesz. Czas wyciągnąć mleko z drzwi lodówki

Przechowujesz jajka lub mleko na drzwiach lodówki, a chleb zawijasz w foliowy worek? Lepiej tego nie robić. Błędów, jakie popełniamy przechowując żywność, jest jeszcze więcej. Oto 8 produktów spożywczych, które dłużej będą świeże, jeżeli zachowasz odpowiednie zasady ich przechowywania.

Najdroższy chleb świata. 1480 euro za bochenek
12
09.05.2021 20:34

CHLEB
 / 
Najdroższy chleb świata. 1480 euro za bochenek

Niemałą fortunę trzeba wydać, żeby posmakować niezwykłego chleba z południa Hiszpanii. Droższego wypieku na świecie nie ma. Cena jest tak wysoka, bo przy pieczeniu używa się nawet... złota.

Food trucki z nadzieją wchodzą w nowy sezon. "Ludzie przychodzą masowo"
4
09.05.2021 6:24

GASTRONOMIA
 / 
Food trucki z nadzieją wchodzą w nowy sezon. "Ludzie przychodzą masowo"

Poprzedni rok nie był dla branży foodtruckowej łaskawy. Wielu właścicieli musiało zawiesić lub zamknąć biznes. Jednak w tym roku szykuje się odrodzenie. - Jesteśmy już po dwóch zlotach, ludzie przychodzą masowo - mówi Michał Skoczek, założyciel bloga Street Food Polska.

Powstaną nowe oznaczenia na opakowaniach? Trwają rozmowy. Chodzi o informowanie o śladzie węglowym
20
14.03.2021 15:45

ŚRODOWISKO
 / 
Powstaną nowe oznaczenia na opakowaniach? Trwają rozmowy. Chodzi o informowanie o śladzie węglowym

W Unii Europejskiej trwają rozmowy na temat ewentualnego wprowadzenia nowego oznaczenia na opakowaniach m.in. żywności. Chodzi o informowanie o śladzie węglowym, czyli całkowitej emisji gazów cieplarnianych związanej z "życiem" danego produktu. Jeżeli pomysł się przyjmie, to niewykluczone, że sprzedaż wołowiny, sera czy czekolady może spaść.

Zakupy? To wcale nie jest takie proste. Oto 5 najczęściej "podrabianych" produktów spożywczych
9
06.03.2021 14:29

HANDEL
 / 
Zakupy? To wcale nie jest takie proste. Oto 5 najczęściej "podrabianych" produktów spożywczych

Ser? Nie, to produkt "seropodobny". Ocet balsamiczny? Tak, ale barwiony karmelem. A kawa? Kawy zawiera 10 proc., reszta to typowa "zbożówka". Zakupy spożywcze wymagają od nas maksymalnego skupienia, bo na każdym kroku czyhają na nas haczyki - "podrabiane" produkty spożywcze, które czasem bardzo ciężko odróżnić od oryginału.