Trwa ładowanie...
Notowania
Przejdź na
oprac. PGO
|

"Ostatnia osoba, którą zastąpi AI". Ma 77 lat i lokal ze street foodem, który dostał gwiazdkę Michelin

7
Podziel się:

Supinya Junsuta jest prawdopodobnie ostatnią osobą, którą w pracy zastąpi sztuczna inteligencja. 77-letnia szefowa kuchni gotuje w założonym przez siebie pierwszym lokalu street food wyróżnionym gwiazdką Michelin. Do Bangkoku na jej omlet z kraba przylatują klienci z całego świata, także z Hollywood.

"Ostatnia osoba, którą zastąpi AI". Ma 77 lat i lokal ze street foodem, który dostał gwiazdkę Michelin
Supinya Junsuta codziennie przygotowuje specjały lokalu, ubrana w swój charakterystyczny czarny fartuch, czapkę i gogle narciarskie chroniące oczy przed oparami (Getty Images, NurPhoto)

Jay Fai mieści się w dzielnicy Phra Nakhon w Bangkoku. Została założona w latach 80. przez Supinyę Junsutę, 77-letnią obecnie restauratorkę, która pozostaje jedynym szefem kuchni w lokalu.

Tajski street food z gwiazdką Michelin

Jay Fai specjalizuje się w daniach typu street food i jest jedną z najbardziej znanych restauracji w Bangkoku. Pojawiła się w filmowej produkcji Netfliksa "Street Food" z 2019 r., ma liczne grono fanów na całym świecie, w tym także ze świata show-biznesu. Jay Fai odwiedzają m.in. Russell Crowe, John Legend czy Marta Stewart.

Zobacz także: Microsoft AI Tour. Relacja z eventu

Obecnie Jay Fai jest jedną z zaledwie dwóch restauracji street food na świecie, które posiadają gwiazdkę Michelin. Prestiżowe wyróżnienie otrzymała w 2018 r. Oferta lokalu zyskała status kultowej, a o serwowanych daniach klienci mówią jak o doznaniach artystycznych.

Na długo przed tym, jak Jay Fai zyskała międzynarodową sławę, była już doceniana przez lokalnych smakoszy. Hitem okazały się dania z owoców morza smażone w woku, przygotowane przez szefową kuchni.

Jay Fai wyróżnia się pod względem cen

Supinya Junsuta codziennie przygotowuje specjały lokalu, ubrana w swój charakterystyczny czarny fartuch, czapkę i gogle narciarskie chroniące oczy przed oparami. Składniki, zwłaszcza owoce morza, pozyskuje bezpośrednio od miejscowych dostawców, kładąc nacisk na jakość. Znajduje to odzwierciedlenie w cenach, które są znacznie wyższe niż w przypadku pozostałych knajp ze street foodem w Bangkoku. Jednym z najpopularniejszych dań w Jay Fai jest omlet z mięsem kraba, który kosztuje ponad 1000 bahtów, czyli niespełna 30 dolarów. Większość pozycji w menu mieście się przedziale 500-1500 bahtów.

Wraz z napływem zagranicznych gości, mówiąca biegle po angielsku córka szefowej Yuwadee Junsuta musiała porzucić karierę, aby pracować w restauracji na pełny etat jako menadżer. Co ciekawe, Supinya nigdy nie spisała swoich przepisów, ponieważ nie zamierza przekazywać firmy dzieciom. Jak tłumaczy, nie chce obarczać ich dodatkowymi obowiązkami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(7)
WYRÓŻNIONE
Smog
2 lata temu
Ekologia lecieć samolotem zeroemisyjnym by zjeść danie?
KLAUS
2 lata temu
Dziwne. Niby nie chce przekazać knajpy dzieciaka, bo nie chce obarczać ich dodatkowymi obowiązkami, ale córka Musiała rzucić karierę aby pomóc matce w najpierw, z powodu natłokowi turystów. Albo ktoś to błędnie przetłumaczył, albo źle to zinterpretował autor artykułu, albo coś tam w tej rodzinie jest nie tak. Ponadto, jeżeli kasuje średnio 130pln za danie Street food i pracuje sama z corka, to muszą trzepać naprawdę ładny pieniądz.
Prezydent2025
2 lata temu
Bravo dla tej pracowitej Pani. Niech tylko nie da się przejść przez jakąś sieciową, śmieciowo - jedzeniową KORPOHYDRĘ. Poza tym niech nasi roszczeniowi emeryci biorą wzór z pasji tej Pani.
NAJNOWSZE KOMENTARZE (7)
glaca
2 lata temu
Z feministycznej perspektywy sztuczna inteligencja to jedyna szansa na pozbycie się rozumowej zależności od tuzina równie głupich koleżanek lub co gorsza faceta. AI to jak pigułka na rozum.
Janusz
2 lata temu
ale bełkot
Ali
2 lata temu
Autor kompletnie nie wie o czym pisze tekst nie ma związku z AI a tytuł jest jawnym oszustwem. Brak jakiej kolwiek etyki zawodowej
RPawłowski
2 lata temu
Czytam ten tekst i zastanawiam się skąd TYTUŁ. W treści nigdzie nie pojawia się odwołanie do AI, Autor nie wyjaśnił DLACZEGO "...Supinya Junsuta jest prawdopodobnie ostatnią osobą, którą w pracy zastąpi sztuczna inteligencja...". Tekst jest kompletnie bezsensownym bełkotem o niczym. Sądzę że jego "autorem" jest właśnie AI
Smog
2 lata temu
Ekologia lecieć samolotem zeroemisyjnym by zjeść danie?