Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. PGO
|
aktualizacja

To oni wprowadzili na rynek Camembert President. Majątek francuskiej dynastii mleczarskiej sięga 15 mld dol.

28
Podziel się:

Z niewielkiej, rodzinnej firmy, do światowego potentata branży mleczarskiej. Firma Lactalis zarządzana przez rodzeństwo Besnier jest dziś jednym z największych producentów żywności na świecie, a majątek właścicieli sięga 15 mld dol. To dzięki nim na rynek trafił słynny Camembert President.

To oni wprowadzili na rynek Camembert President. Majątek francuskiej dynastii mleczarskiej sięga 15 mld dol.
Lactalis to największa mleczarska fortuna świata. Firmą rządzi trójka rodzeństwa (Getty Images, Bloomberg)

Trzy pokolenia rodziny Besnier rozwinęły niewielki biznes bazujący na rzemieślniczej produkcji serów w firmę będącą czołowym graczem na światowym rynku spożywczym. Grupą Lactalis rządzi trójka rodzeństwa: 42-letnia Marie, 55-letni Jean-Michel oraz 52-letni Emmanuel. Według Bloomberg Billionaires Index ich majątek wynosi łącznie 14,7 mld dol.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: "Macron się wyrwał". Ekspert mówi, że gra już się rozpoczęła

Pierwszy tuzin serów. Tak Lactalis budowała markę

Wszystko zaczęło się w 1933 r., kiedy to André Besnier wyprodukował swój pierwszy tuzin serów camembert z mleka od dostawców z okolic miasta Laval we Francji. Po śmierci André w 1955 r. stery w firmie przejął jego syn Michel, wprowadzając na rynek markę President, eksportując ser brie do Stanów Zjednoczonych i dokonując pierwszych przejęć. W 1999 r. la société Besnier przekształciła się w le groupe Lactalis.

Kiedy w 2000 r. Michel zmarł nagle, szefem rodzinnego przedsiębiorstwa w wieku zaledwie 29 lat został Emmanuel. Funkcję prezesa Lactalis pełni do dziś. Brat Jean-Michel i siostra Marie zajmują stanowiska dyrektorów. Emmanuel Besnier nadzorował około 100 przejęć wartych miliardy dolarów, począwszy od włoskiego producenta mozzarelli Galbani po firmy produkujące mleko dla niemowląt i jogurty.

Jak przypomina agencja Bloomberg, w 2021 r. Lactalis wspięła się na szczyt corocznego rankingu gigantów światowego mleczarstwa Global Dairy Top 20, publikowanego przez Rabobank, zostawiając za sobą m.in. Nestle. Jedak rozrost firmy dla Besnierów wiązał się również z większą liczba kontroli. Na ręce właścicieli zaczęły patrzeć państwowe instytucje.

Problemy wizerunkowe

Lactalis zaczęła publikować wyniki finansowe w 2018 r., kiedy jej prezes trafił w sam środek medialnej burzy po tym, jak w jednym z firmowych produktów dla niemowląt wykryto salmonellę. Szefostwo giganta zostało oskarżone o brak decyzji o wycofaniu produktu z rynku. W ostatnim czasie natomiast firma musi mierzyć się z presją wywieraną przez francuski rząd, który nakazuje producentom obniżenie cen towarów w obliczu kryzysu inflacyjnego. - Efekty musimy zobaczyć w supermarketach tak szybko, jak to możliwe - stwierdziła w ubiegłym tygodniu premier Francji Elisabeth Borne.

Tymczasem, jak wskazuje Bloomberg, w ubiegłym roku inflacja pomogła zwiększyć przychody Lactalis o 28 proc. do 28,3 mld euro, podczas gdy wyższe koszty produkcji zepchnęły zysk netto w dół o 14 proc. do 384 mln euro. - Nasze marże uległy znacznej erozji - powiedział w połowie kwietnia Christophe Piednoel, szef działu komunikacji w Lactalis. "Mimo problemów producent podkreśla, że jest obecnie 10. największą firmą spożywczą na świecie pod względem sprzedaży, tuż przed Danone i tuż za Heinekenem" - pisze Bloomberg.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(28)
pigwa
12 miesięcy temu
Niech sobie mają nawet kontenery kolorowych papierków. Ja mam w nosie ich majątki i sery. Mam własne według moich przodków receptur super sery.
Radek
12 miesięcy temu
Bardzo smaczne serki! Polecam :)
Janek
12 miesięcy temu
Nie ma typowo polskich serów, poza „serem żółtym” z olejem palmowym zamiast śmietany (syf straszny). Reszta jest robiona na wzór goudy , edamskiego i tylżyckiego lub serów półtwardych lub twardych . Jednym typowo polskim serem jest serek wiejski, choć technologia jest bodajże włoska. Nigdzie na zachodzie nie spotkałem tak dobrego wiejskiego serka jak u nas. Można zastanowić sie nad oscypkiem , którego nie każdy lubi i jest często oszukiwany pod względem zawartości mleka owczego, co wymuszają jednak sami klienci , chcecia uzyskania niskiej ceny . Czesi nie chcą nawet naszej wódki czy cukru, a o serach nie wspomnę . „Nasz ser” to raczej kwesta sentymentu, a nie smaku.
Mario411
12 miesięcy temu
Bardzo niesmaczne są serki z tej firmy. Nie wiem skąd to powodzenie tej firmy?
antyautorytet
12 miesięcy temu
sery tej firmy są przereklamowane i może kiedyś były dobre - podkreślenie "były"- a od jakiegoś czasu zeszło to na psy
...
Następna strona