Wpisana już wcześniej na listę unijnych produktów tradycyjnych kiełbasa lisiecka została objęta także unijnym _ chronionym oznaczeniem geograficznym _. Tydzień temu tą samą ochroną został objęty inny polski produkt - suska sechlońska.
_ Kiełbasa lisiecka _ to tradycyjna kiełbasa wyrabiana z mięsa wieprzowego w okolicach Liszek i Czernichowa w Małopolsce. Szczyci się delikatnym, pieprzno-czosnkowym aromatem, a wędzona jest tradycyjnie w dymie z bukowego albo olchowego drewna.
ZOBACZ PROGRAM O KIEŁBASIE LISIECKIEJ Z TV POLONIA:
Suska sechlońska to pochodząca z Małopolski podsuszana i podwędzana śliwka. Obie decyzje zostały opublikowane w Dzienniku Urzędowym UE. Dwa polskie produkty tym samym dołączyły do listy ponad 900 oryginalnych, tradycyjnych produktów chronionych w UE.
Czytaj w Money.pl src="http://www.money.pl/u/money_chart/graphchart_ns.php?ds=1308164857&de=1316037600&sdx=0&i=&ty=1&ug=1&s%5B0%5D=WIG20&st=1&w=460&h=250&cm=0"/>
Źródło: