Unijni eksperci mają dziś zdecydować w Brukseli o zaostrzeniu standardów dotyczących kontroli żywności sprowadzanej z Japonii. Decyzja związana jest z awarią w elektrowni atomowej Fukushima po trzęsieniu ziemi z 11 marca.
Przewodniczący Komisji Europejskiej Jose Barroso poinformował, że zmienione mają być normy dotyczące dopuszczalnego poziomu radioaktywności, które zostały wprowadzone po katastrofie w Czarnobylu.
_ - Japonia jest szczególnie wyczulona na kwestie bezpieczeństwa żywności i Japończycy mają inne limity niż my w Europie. Jednak w związku z tą sytuacją zdecydowaliśmy się tymczasowo przyjąć normy obowiązujące w Japonii, które są niższe niż nasze - _ mówi Barosso.
Już wcześniej Komisja Europejska zaleciła krajom członkowskim ściślejsze kontrole żywności i pasz z japońskich regionów wokół elektrowni atomowej w Fukushimie, w których wzrósł poziom napromieniowania. Wymusiła też na władzach w Tokio wprowadzenie certyfikatów głównie dla ryb eksportowanych do Unii Europejskiej. Specjalne zaświadczenia otrzymują tylko te, które pochodzą z regionów, gdzie promieniowania jest w normie.