Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. MKS
|

Uwaga na te jajka. GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach

1
Podziel się:

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie dotyczące partii jajek z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Badania wykazały obecność bakterii salmonelli na skorupkach. Nie należy spożywać tych jajek.

Uwaga na te jajka. GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach
(GIS)

Państwowa Inspekcja Sanitarna wykryła obecność pałeczek bakterii salmonelli na powierzchni skorupek pakowanych po 10 sztuk jaj z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski.

Wycofane produkty to:

  • jaja na śniadanie AP Zamarski, pakowane po 10 sztuk, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt. z datą spożycia - 08.05.2021 i kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301
  • jaja świeże klasy A, kategorii wagowych L oraz M pakowanych po 30 sztuk, z tą samą datą minimalnej trwałości - do 8 maja 2021 roku oraz kodem na skorupkach jaj: 3PL24031301

O sprawie poinformowano Powiatowego Lekarza Weterynarii w Cieszynie, który przeprowadził kontrolę w gospodarstwie. Producent wadliwej partii jajek podjął działania związane z wycofaniem produktu od odbiorców i przekazaniem ich do utylizacji. O konieczności wycofania jaj z obrotu hurtownia, w której pobrano próbki do badań poinformowała odbiorców. Niektóre partie dostaw zostały już zwrócone producentowi.

Zobacz także: Przełomowe wieści. Za kilka lat szczepionka na raka? Bartosz Arłukowicz ujawnia

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(1)
MilegoDnia
3 lata temu
Jajka myje się przed włożeniem do lodówki. Następnie drugi raz przed przygotowaniem dania.