Wakacje w Turcji już bez opcji all inclusive? Hotelarze chcą radykalnych zmian

Zdaniem tureckich hotelarzy system all inclusive przyczynia się do wielkiego marnotrawstwa żywności w hotelach i trzeba do zmienić. Klienci mają jednak na tej reformie nie ucierpieć.

turcjaTurcję odwiedza od 600 tys. do nawet 900 tys. polskich turystów rocznie.
Źródło zdjęć: © Unsplash.com
oprac.  KB

Tureccy hotelarze alarmują, że goście hotelowi, którzy wykupują wakacje z opcją all inclusive, marnują dużo żywności. Turcja – podobnie jak inne popularne kierunki wakacyjne – stosuje ten system na masową skalę.

Wykupienie opcji all inclusive daje prawo do skorzystania w hotelu z trzech posiłków dziennie oraz większości napojów, w tym alkoholowych podawanych w określonych godzinach. Jeśli chodzi o posiłki, to standardem jest śniadanie w formie bufetu, lunch na ciepło i kolacja w formie bufetu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Euro w Polsce. Jest mocny argument. Ekspert nie ma wątpliwości

Jak powiedział dla tureckiego portalu branżowego turkiyetravelnews.com. prezes tureckiego Stowarzyszenia Profesjonalnych Menedżerów Hoteli Hakan Saatcioglu, w hotelach koszt żywności i napojów spożywanych przez gości stanowi z góry ustalony wydatek dla obiektu, ponieważ goście płacą za to, co zjedzą i wypiją z góry, na starcie.

– Szczególnie w turystyce, zwłaszcza w formatach all inclusive, marnowanie się żywności i napojów pozostawianych na stołach stoi w sprzeczności ze zrównoważonym rozwojem – podkreślił Saatcioglu.

Proponuje on na nowo zdefiniować zasady wyżywienia dla urlopowiczów w Turcji. - Jeśli jako hotelarze nie zrewidujemy i nie zdefiniujemy na nowo zasad koncepcji all inclusive, to w nadchodzących latach nie będziemy w stanie utrzymać naszej pozycji w świadomych społeczeństwach – zaznaczył.

Tureckie marnotrawstwo

Jak przekonuje Saatcioglu, opracowanie nowej formuły wyżywienia w hotelach nie będzie wiązało się z obniżką standardów ani ze zubożeniem oferty. – Stworzenie nowej strategii w zakresie all inclusive nie oznacza pogorszenia jakości czy zmniejszenia różnorodności produktów. Celem jest podnoszenie świadomości i uwrażliwianie na kwestie marnotrawstwa – podkreślił.

Dodał również, że Turcja jest w czołówce państw marnujących żywność. Z raportu ONZ z 2021 r. wynika, że przeciętny Turek marnuje 93 kilogramy przetworzonej żywności rocznie, co w skali kraju przekłada się na 7,7 miliona ton zmarnowanej żywności rocznie.

Turcję odwiedza od 600 tys. do nawet 900 tys. polskich turystów rocznie.

Źródło artykułu: money.pl
Wybrane dla Ciebie
Unijne dotacje dla kolei pod znakiem zapytania
Unijne dotacje dla kolei pod znakiem zapytania
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 05.12.2025
Ile kosztuje euro? Kurs euro do złotego PLN/EUR 05.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 05.12.2025
Ile kosztuje frank szwajcarski? Kurs franka do złotego PLN/CHF 05.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 05.12.2025
Ile kosztuje dolar? Kurs dolara do złotego PLN/USD 05.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 05.12.2025
Ile kosztuje funt? Kurs funta do złotego PLN/GBP 05.12.2025
Pozwolenie na pracę w USA. Urząd ogłosił zmiany
Pozwolenie na pracę w USA. Urząd ogłosił zmiany
Sala za 300 mln dolarów na 1000 osób. Trump zatrudnił nowego architekta
Sala za 300 mln dolarów na 1000 osób. Trump zatrudnił nowego architekta
Na Wyspach chcą przekazać miliardy Ukrainie z zamrożonych rosyjskich aktywów
Na Wyspach chcą przekazać miliardy Ukrainie z zamrożonych rosyjskich aktywów
170 tys. zł odprawy i urlop. Sejm przyjął ustawę
170 tys. zł odprawy i urlop. Sejm przyjął ustawę
Wiceprezydent USA ostrzega UE przed nałożeniem kary na platformę X
Wiceprezydent USA ostrzega UE przed nałożeniem kary na platformę X
Firmowe samochody tylko na prąd? Oto plan UE
Firmowe samochody tylko na prąd? Oto plan UE
Biorą kredyty na wyższe kwoty niż Polacy. "To zaskakujące"
Biorą kredyty na wyższe kwoty niż Polacy. "To zaskakujące"