Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Ceny na Wielkanoc będą wyższe. Zobacz, co podrożeje

0
Podziel się:

Żywność na święta może być nawet o 15-20 procent droższa niż przed rokiem.

Ceny na Wielkanoc będą wyższe. Zobacz, co podrożeje
(Symlinked/CC/Flickr)

Żywność na Wielkanoc może być nawet o 15-20 procent droższa niż przed rokiem - powiedział dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Andrzej Kowalski.

Zdaniem Kowalskiego, na wzrost cen składają się co najmniej dwie przyczyny. Pierwsza jest taka, że w ubiegłym roku przed świętami wielkanocnymi ceny żywności spadły i tegoroczne ceny odnoszone są do niskiej podstawy.

Drugą przyczyną jest naturalny wzrost cen, gdyż rosą koszty produkcji i spożycie. Jak zaznaczył Kowalski, wzrosły ceny produktów, które powszechnie zużywane są w tym okresie - przede wszystkim jajek, które w ubiegłym roku były wyjątkowo tanie ze względu na dużą podaż.

W tym roku ceny jajek gwałtownie wzrosły z powodu konieczności dostosowania się do przepisów unijnych - wymiany klatek dla kur na większe. Część hodowców zrezygnowała więc z produkcji, co spowodowało mniejszą podaż jaj. Ne wzrost cen miała wpływ także mroźna zima i konieczność ogrzewania kurników.

Podrożało też mięso na skutek wysokich kosztów produkcji, a zwłaszcza pasz. Spadło pogłowie trzody i zmniejszyła się podaż wieprzowiny. Jeżeli chodzi o drób, o wzroście cen zadecydowały również koszty pasz, jak również wysoki eksport.

Dodatkowo wysokie ceny zboża przełożyły się na ceny mąki, która jest droższa niż w 2011 r. Natomiast za warzywa zapłacimy tyle samo, co przed rokiem lub nieco mniej. Kowalski ocenił, że w tym roku żywność nie powinna podrożeć więcej niż o 6 proc. W ubiegłym roku podrożała o ok. 4 procent.

Czytaj więcej w Money.pl
Wydaliśmy tyle samo, ale zjemy mniej Świąteczne stoły Polaków nie są tak obfite jak rok temu. Za serniki, mazurki i szynki zapłaciliśmy więcej.
Tak drogo jeszcze nie było. Przez unijne prawo Średnio w Unii w lutym były o 42 proc. droższe niż rok wcześniej.
U nich żywność podrożała o ponad 150 proc. W 2011 r. na Białorusi najbardziej podrożały konserwy rybne - aż o 185 proc. - wynika z danych głównego urzędu statystycznego (Biełstatu).
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)