Ceny zbóż, cukru i mięs utrzymywały się na tym samym poziomie, co w lutym. Podrożały np. oleje, a wyroby mleczarskie staniały - tak wynika z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa.
Ceny przetworów mlecznych osiągnęły najniższy poziom od sierpnia 2010 r. dzięki zwiększeniu podaży w Oceanii, Europie i Ameryce Północnej - czytamy w raporcie.
W marcu tego roku ceny żywności na świecie były stabilne, ale nadal utrzymywały się na wysokim poziomie - wynika z danych opublikowanych przez FAO Indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 216 pkt, tylko o 1 pkt więcej niż w lutym 2012 roku.
W stosunku do lutego indeks cen zbóż FAO wzrósł o 1 pkt i osiągnął 227 pkt. Nieco wzrosły ceny kukurydzy. FAO informuje, że w marcu odnotowano wzrost cen ryżu - po kilku miesiącach spadków - dzięki znacznym zakupom z Chin i Nigerii.
Indeks w 2011 r. był najwyższy odkąd organizacja zaczęła monitorować globalne ceny żywności w 1990 r. W lutym 2011 r. indeks FAO znalazł się na rekordowo wysokim poziomie 237,7 pkt, a w marcu 2011 r. osiągnął wartość 232 pkt.
Indeks cen żywności FAO to średnia miesięczna indeksów cen mięs, nabiału, zbóż, olejów i tłuszczów oraz cukru, ważona według ich udziału w eksporcie w latach 2002-2004. Indeks cen przetworów mlecznych obliczany jest na podstawie cen masła, mleka w proszku, serów oraz kazeiny.
Czytaj więcej w Money.pl src="http://www.money.pl/u/money_chart/graphchart_ns.php?ds=1341214200&de=1341583500&sdx=0&i=&ty=1&ug=1&s%5B0%5D=EURUSD&colors%5B0%5D=%231f5bac&w=460&h=250&cm=0&lp=1&rl=1"/>