Według danych GUS żywność w Polsce w ciągu roku zdrożała o 7 proc. To jednak nie koniec podwyżek bo rosną ceny produktów rolnych, transportu, energii i koszty pracy.
Nie sposób oszacować dokładnie ile jeszcze w najbliższym czasie podrożeje żywność bo na jej ceny ma wpływ wiele czynników. Wiemy jednak, które produkty będą kosztować wiecej.
Drogie będzie pieczywo, mąka, makaron i inne produkty zbożowe, ponieważ wysokie ceny zbóż nadal będą się utrzymywać. Poziom cen zależeć będzie w dużej mierze od tegorocznych zbiorów. Jednak nawet dobre plony nie spowodują ich spadku - Polska, podobnie jak cała Europa, nie ma zapasów zboża, a to one gwarantują stabilność cen w okresie np. złej pogody.
Tylko w ciągu ostatniego roku ceny pszenicy na świecie poszły w górę o 130 proc., soi o 87 proc., ryżu o 74 proc., kukurydzy o 31 proc. Czeka nas wzrost cen wieprzowiny, ponieważ podaż tego gatunku mięsa maleje. Większy eksport i krajowa produkcja biopaliw znajdzie odzwierciedlenie w rosnących cenach masła i tłuszczów roślinnych.
Z kolei wzrost cen owoców powoduje, że więcej będziemy musieli zapłacić za ich przetwory - soki, dżemy i mrożonki.
Na pewno zdrożeje tez ryż, który w całości sprowadzamy z zagranicy. Ceny ryżu na świecie gwałtownie rosną, a najwięksi światowi eksporterzy ograniczają jego dostawy.
Wśród drożejących towarów wyjątek stanowić powinny mleko i jego przetwory (mogą stanieć) oraz cukier, którego cena jest stabilna.
Źródło: GUS
Według analityków resortu rolnictwa, o cenach detalicznych żywności w
największym stopniu decydują: koszty pracy, energii, transportu i
oprocentowanie kredytów. W mniejszym zaś koszty surowców rolnych.
- _ Wzrost cen produktów rolnych przekłada się także na ceny detaliczne żywności. W Polsce obserwujemy stopniowe zmniejszanie udziału kosztów surowców rolnych w cenach detalicznych żywności. W przypadku podstawowych artykułów żywnościowych udział ten kształtuje się na poziomie 10-25 procent. W dużo większym stopniu o cenach żywności decydują koszty pracy, energii, transportu czy też oprocentowanie kredytów. Dlatego też nie wydają się być uzasadnione prognozy dotyczące dalszego wzrostu cen żywności w Polsce, które wiązane byłyby jedynie ze wzrostem cen surowców rolnych _ - wyjaśniają eksperci z Ministerstwa Rolnictwa.
Pozostałe czynniki, które mają największy wpływ na ceny żywności na rynkach
światowych i w Polsce to:
- - wzrost cen paliw, energii i metali,
- - wzrost cen wielu środków do produkcji rolnej,
- - rosnący popyt ze strony krajów azjatyckich i eksportujących ropę naftową,
- - coraz częstsze anomalie pogodowe,
- - rekordowo niski stan zapasów,
- - spowolnienie tempa rozwoju gospodarczego w części regionów świata,
- - działania spekulacyjne na rynku rolno-żywnościowym,
- - rosnący popyt sektora biopaliw.
- ZOBACZ TAKŻE:
- Nie widać końca podwyżek płac
- Drogie jedzenie to wina Azjatów