Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Komp. Piwowarska sprzedała o 100 tys. hl więcej piwa niż w V 2000

0
Podziel się:

Od początku roku poznańska spółka, składająca się z browarów w Tychach i Poznaniu, wyprodukowała ponad 2,79 mln hl piwa

W maju 2001 roku Kompania Piwowarska SA sprzedała o około 100 tys. hektolitrów piwa więcej niż w maju ubiegłego roku - poinformował w środę PAP Paweł Kwiatkowski, rzecznik prasowy spółki.

'W maju sprzedaliśmy 842,2 tys. hektolitrów piwa. To drugi pod względem wielkości sprzedaży miesiąc w historii spółki. Więcej piwa sprzedaliśmy dotąd jedynie w sierpniu 2000 roku' - powiedział PAP Kwiatkowski.

Od początku roku poznańska spółka, składająca się z browarów w Tychach i Poznaniu, wyprodukowała ponad 2,79 mln hl piwa.

Słabszym miesiącem dla Kompanii Piwowarskiej był kwiecień, kiedy sprzedaż nie przekroczyła 525 tys. hl i była mniejsza od wielkości uzyskanej rok wcześniej.

Przedstawiciele spółki wyjaśniają, że ubiegłoroczny kwiecień był wyjątkowo gorący, a wyniki firmy były o wiele lepsze niż zazwyczaj o tej porze roku.

Według prezesa Kompanii Piwowarskiej SA Pawła Sudoła ubiegłoroczne zdobycze rynkowe poznańskiej spółki to także skutek słabości grupy Żywca, borykającej się z restrukturyzacją. Jego zdaniem moce produkcyjne Żywca są wciąż większe od mocy Kompanii.

'W 2000 Kompania Piwowarska zdobyła około 8 dodatkowych procent rynku, co jest swoistym rekordem świata. Trudno spodziewać się, abyśmy powtórzyli ten wynik w następnych latach' – powiedział PAP Sudoł, zapowiadając jednak jeszcze lepsze wykorzystanie możliwości browarów w Poznaniu i Tychach.

'Chcemy być w sprzedaży lepsi niż przed rokiem. W 2000 roku sprzedaliśmy prawie 7,2 mln hl piwa, co stanowi około 30 proc. krajowego rynku. Jesteśmy przygotowani organizacyjnie i technologicznie, aby w 2001 roku wyprodukować więcej. Wyzwanie stoi przez służbami sprzedaży' - stwierdził Sudoł.

Poznański browar Kompanii Piwowarskiej uzyskał w środę certyfikat potwierdzający, że jego system zarządzania środowiskowego jest zgodny z międzynarodową normą ISO 14001.

Dyrektor poznańskiego browaru Jacek Kopiejewski wśród korzyści wynikających z wdrożenia systemu zarządzania środowiskowego wymienia m.in. obniżkę kosztów związanych z produkcją - zmniejszenie wykorzystania zasobów naturalnych, energii, wody itp.

wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)