Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Niższe ceny żywności możliwe dzięki ciepłej zimie

0
Podziel się:

Prezes zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych zapowiada niższe ceny żywności w sklepach.

Niższe ceny żywności możliwe dzięki ciepłej zimie
(billyfoto/iStockphoto)

Wyższe temperatury mogą przełożyć się na większe plony i niższe ceny żywności w sklepach. Ciepła zima sprzyja rolnikom oraz konsumentom.

Prezes zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz podkreśla, że wyższa niż zwykle temperatura to dobra wiadomość. Podobne, łagodne zimy występują rokrocznie w krajach zachodniej Europy i przekładają się na wyższe plony w tamtych krajach. Jeżeli pogoda znacząco się nie zmieni, to w opinii rozmówcy IAR w przyszłości możemy spodziewać się niższych cen w sklepach.

Niebezpieczeństwem, które niesie ze sobą wyższa temperatura jest rozwój roślinnych chorób lub szkodników. Ale, zdaniem Wiktora Szmulewicza, z tym problemem rolnicy powinni sobie poradzić.

Zagrożeniem dla wysokich plonów są silne i długotrwałe mrozy, ale nie muszą one oznaczać wyższych cen w sklepach spożywczych. Prezes rady izb rolniczych wyjaśnia, że cena artykułów żywnościowych, w większym stopniu niż od pogody w Polsce, zależy od światowej koniunktury na giełdach towarowych. W przypadku nieurodzaju w naszym kraju klienci zamiast polskiej kupią zagraniczną żywność.

Wstępne zmiany w cenach produktów rolnych, które zaszły w grudniu ubiegłego roku, według informacji Głównego Urzędu Statystycznego powinniśmy poznać 20 stycznia.

Czytaj więcej w Money.pl

wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
KOMENTARZE
(0)