Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Po skandalu z końskim DNA Tesco zrywa z dostawcą hamburgerów

0
Podziel się:

Tesco zapowiada wprowadzenie systemu badania DNA wszystkich produktów mięsnych, które ma w swej ofercie.

Po skandalu z końskim DNA Tesco zrywa z dostawcą hamburgerów
(Ian Muttoo/CC/Flickr)

Firma Tesco, największa brytyjska sieć handlu detalicznego, poinformowała o zrezygnowaniu z irlandzkiego dostawcy mrożonych hamburgerów wołowych, w których znaleziono końskie DNA - firmy Silvercrest, należącej do grupy ABP Food.

Tesco zapowiada też wprowadzenie systemu badania DNA wszystkich produktów mięsnych, które ma w swej ofercie.

Brytyjska sieć handlowa poinformowała również o wynikach śledztwa w sprawie końskiego DNA w mrożonych hamburgerach.

Według Tesco firma Silvercrest używała do wyrobu hamburgerów mięsa, które nie pochodziło od zatwierdzonych dostawców, ani nawet - wbrew wyraźnej instrukcji - z Wielkiej Brytanii lub Irlandii.

Władze irlandzkie informowały w sobotę, że wołowina zawierająca końskie DNA, dostarczona przez Silvercrest do sieci handlu detalicznego, pochodziła z Polski. Wcześniej irlandzki Urząd Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) poinformował o znalezieniu końskiego DNA w hamburgerach wołowych sprzedawanych w W. Brytanii i Irlandii przez Tesco i kilka innych sieci. Ujawniono, że w większości przypadków chodziło o bardzo niski poziom końskiego DNA, ale w jednej z próbek z Tesco konina stanowiła ok. 29 proc. zawartości.

Obecność końskiego DNA w hamburgerach, które powinny być wyprodukowane wyłącznie z wołowiny, wywołała oburzenie w Wielkiej Brytanii i Irlandii, gdzie w zasadzie nie jada się koniny.

Zastępca głównego lekarza weterynarii Jarosław Naze poinformował, że kontrole w polskich ubojniach, z których pochodziło mięso wysyłane do Irlandii, trwają. Ze wstępnych ustaleń jednak wynika, że wysyłano z nich wyłącznie wołowinę.

Naze zaznaczył, że nie ma pełnych danych. Dodał, że badane są tzw. próby gatunkowe, czyli wymazy z różnych części ubojni, które mogą wykluczyć podejrzenie, że była tam konina. Badania są przeprowadzane w Instytucie Weterynarii w Puławach, a wyniki będą nie wcześniej jak w piątek.

Czytaj więcej w Money.pl
Weterynaria sprawdza czy konina w irlandzkich burgerach pochodzi z Polski Zgodnie z niepełnymi danymi, pięć polskich ubojni dostarczyło do irlandzkiego odbiorcy wyłącznie wołowinę - zaznaczył zastępca głównego lekarza weterynarii.
W irlandzkich hamburgerach polska konina? Irlandzki producent wyrobów mięsnych zaprzecza doniesieniom, jakoby konina w sprzedawanych w tym kraju hamburgerach pochodziła z Polski.
wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)