Bezpośrednie straty w uprawach spowodowane przez powódź wyniosły od dwóch do trzech procent - szacuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Zdaniem szefa Instytutu profesora Andrzeja Kowalskiego większe znaczenie miały niekorzystne warunki pogodowe w okresie wegetacji roślin i sytuacja makroekonomiczna na świecie.
_ - Powódź i podtopienia miały oczywiście swój wpływ, ale większy będzie miało to, co z cenami żywności dzieje się na świecie. Już dziś wiele ośrodków prognozuje, że wzrosną o około 10 procent - _ mówi Andrzej Kowalski.
Powódź spowodowała duże straty w regionach znanych z produkcji owoców i warzyw - uważa pracownik Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej Jan Świetlik.
POSŁUCHAJ JANA ŚWIETLIKA:
Jan Świetlik jest zdania, że na całym obszarze Polski największy wpływ na zmniejszenie plonów i zbiorów miały wiosenne i letnie warunki pogodowe, niezależnie od bezpośrednich skutków powodzi.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej ocenia, że w wyniku złych warunków pogodowych najbardziej ucierpiały jabłonie , grusze i śliwy. Dlatego ceny tych owoców są wyższe od ubiegłorocznych o 20 do 30 procent. Szczególnie dotyczy to jabłek. Jeśli jednak wrzesień będzie ciepły czyli sprzyjający uprawom sadowniczym, to ceny jabłek spadną i będą wyższe od ubiegłorocznych o 10 do 15 procent.
Czytaj w Money.pl | |
---|---|
[ ( http://static1.money.pl/i/h/133/t90501.jpg ) ] (http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/jak;powodz;wplynie;na;ceny;zywnosci,223,0,631775.html) | Jak powódź wpłynie na ceny żywności? Powódź zalała około 400 tys. hektarów. Ucierpiało dwa procent gospodarstw. |
[ ( http://static1.money.pl/i/h/143/t97167.jpg ) ] (http://news.money.pl/artykul/czy;beda;regiony;ktore;koszmar;powodzi;przemienia;w;sukces,208,0,623312.html) | Czy będą regiony, które koszmar powodzi przemienią w sukces? Wartość inwestycji we Wrocławiu po powodzi tysiąclecia znacznie przekroczyła straty. Gdyby nie żywioł wielu by nie przeprowadzono. |