Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Rekordowo drogi cukier, ale u nas nie podrożeje?

0
Podziel się:

Rekordy ze światowych giełd nie powinny przełożyć się na polskie sklepy.

Rekordowo drogi cukier, ale u nas nie podrożeje?
(JWGreen/wikipedia.org)

*Na światowych giełdach cukier jest najdroższy od kilkudziesięciu lat. Eksperci uspokajają, że raczej nie wpłynie to na jego cenę w Polsce. Jednak na rynku brakuje ok. 200 tys. ton cukru i trzeba go będzie importować, głównie z krajów UE. *

W Londynie cukier biały podrożał na początku tego roku do najwyższego w historii poziomu i kosztował ponad 731 dolarów za tonę. W Nowym Jorku zaś cukier surowy był najdroższy od 29 lat, osiągając cenę około 626 dolarów za tonę.

_ - Powodem wzrostu cen są: światowy deficyt oraz duże zapotrzebowanie na ten produkt ze strony krajów azjatyckich, a zwłaszcza z Indii. Taka sytuacja przyciąga fundusze inwestycyjne, które spekulując na handlu wpływają na wzrost notowań tego surowca _ - wyjaśnia analityk Zespołu Monitoringu Rynków Zagranicznych Fundacji Programów Pomocy dla Rolnictw Łukasz Chmielewski.

Eksperci oceniają, że wysokie światowe ceny cukru, nie będą miały wpływu na to, ile będzie on kosztował w kraju. - _ Nie przewiduję wzrostu cen cukru dla polskich konsumentów. Uważam, że do końca pierwszego kwartału będą one niskie _ - mówi Piotr Szajner z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Podobnego zdania jest Chmielewski.

Inaczej uważa dyrektor Związku Producentów Cukru w Polsce Marcin Mucha. W jego opinii _ jakiś ruch cen będzie _ ze względu na to, że Polska importuje rocznie ok. 200-250 tys. ton tego produktu. - _ Wysokie ceny światowe mogą przełożyć się na polski rynek _ - powiedział.

Produkujemy więcej niż możemy

Od marca 2009 roku cukier na rynku polskim tanieje. W październiku 2009 r. średnie ceny zbytu cukru paczkowanego wyniosły 2,34 zł za kilogram i były o 3-4 proc. niższe niż miesiąc wcześniej. Pomimo tego w sklepach konsument płacił przeciętnie 3 zł za kg czyli o 12 proc. więcej niż przed rokiem.

W Polsce na jednego mieszkańca przypada ok. 40 kg cukru (liczy się zarówno spożycie indywidualne, jak i wykorzystanie produktu przez przemysł), ale w gospodarstwach domowych przeciętnie zjadamy go ok. 17,5 kg na osobę.Zdaniem Chmielewskiego, wyższe ceny cukru na światowych giełdach spowodują wzrost produkcji, co w najbliższych 2-3 latach może się przełożyć na spadek cen cukru.

Produkcja cukru w Polsce jest regulowana przez UE. Komisja Europejska zezwoliła nam na wyprodukowanie w sezonie 2009/2010 1 mln 405 tys. ton cukru.

Tymczasem zapotrzebowanie na niego szacuje się na poziomie 1,6 mln ton. Jednocześnie polskie cukrownie faktycznie wyprodukują o 200 tys. ton więcej, niż przewiduje limit. Ten cukier, zgodnie z unijnymi przepisami, trzeba wyeksportować do krajów pozaunijnych.

ZOBACZ TAKŻE:

giełda
wiadomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)