Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Rośnie produkcja kurczaków i ich cena

0
Podziel się:

W 2012 r. odnotowano wysoką dynamikę wzrostu produkcji, co było związane ze wzmożonym popytem na mięso drobiowe ze względu na wysokie ceny mięsa czerwonego, czyli wołowiny i wieprzowiny.

Rośnie produkcja kurczaków i ich cena
(abzee/iStockphoto)

W Polsce od lat rośnie produkcja drobiu, szacuje się, że w 2012 r. była ona o 12 proc. większa niż w 2011 r. Zespół ekspertów współdziałający z Agencją Rynku Rolnego (ARR) ocenia, że w bieżącym roku, podobnie jak w 2012, drób będzie drożał.

W 2012 r. odnotowano wysoką dynamikę wzrostu produkcji, co było związane ze wzmożonym popytem na mięso drobiowe ze względu na wysokie ceny mięsa czerwonego, czyli wołowiny i wieprzowiny.

W tym roku eksperci przewidują dalszy, ale mniej dynamiczny (o 4-5 proc.) wzrost produkcji drobiu. Stymulowany on będzie popytem na drób, z uwagi na jego konkurencyjność cenową wobec innych gatunków mięsa, a ograniczany - wysokimi cenami pasz oraz siłą nabywczą konsumentów.

W ubiegłym roku ceny detaliczne mięsa drobiowego wzrosły o 6 proc. w porównaniu z 2011 r., podczas gdy ceny mięsa wieprzowego i wołowego wzrosły odpowiednio o 10 proc. i 14 proc. Mięso drobiowe było nadal tańsze niż inne gatunki mięsa, co skutkowało wzrostem jego konsumpcji.

Według szacunku Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, w 2012 r. spożycie drobiu było na poziomie 26,5 kg na osobę, czyli o 6 proc. wyższym, niż w 2011 r.

Także w tym roku drób drożeje, ale mniej, niż inne mięsa. W okresie dwóch pierwszych miesięcy 2013 r. ceny detaliczne drobiu były o 1 proc. wyższe niż w tym samym okresie 2012 r., a ceny wołowiny i wieprzowiny były wyższe odpowiednio o 6 proc. i o 2 proc.

W ocenie IERiGŻ, w tym roku utrzyma się tendencja do zastępowania mięsa czerwonego tańszym mięsem drobiowym. Jednak popyt na żywność będzie niższy, niż w ubiegłym roku ze względu na pogarszającą się sytuację ekonomiczną gospodarstw domowych, dlatego wzrost konsumpcji drobiu będzie mniejszy niż w 2012 r. Według Instytutu, przeciętny Polak zje w tym roku 27 kg tego mięsa.

Zespół ekspertów przy ARR ocenia, że ceny mięsa kurcząt będą wysokie, ale w drugim i trzecim kwartale br. nie będą one rosły tak szybko, jak w dwóch poprzednich latach. Przyczyni się do tego spodziewane osłabienie wzrostu eksportu. Ich prognozy wskazują, że w czerwcu cena skupu brojlerów będzie na poziomie 3,8-4,0 zł/kg, a we wrześniu - 3,8-4,1 zł za kg.

Czytaj więcej w Money.pl
Spadają ceny żywności na świecie Ceny żywności spadają w ostatnich miesiącach, ale nadal są blisko historycznego szczytu z połowy zeszłego roku - podał Bank Światowy.
Wielki popyt na to paliwo. 20 proc. wzrostu W tym roku zapotrzebowanie na koks w Unii Europejskiej rośnie. To m.in. efekt wyłączenia kilku baterii koksowniczych we Włoszech, z powodów ekologicznych.
Konina zjedzona, badań nie będzie Jan Vana, dyrektor Wydziału Weterynaryjnej Higieny SVS poinformował, że Polacy nie mogą skontrolować skażonego mięsa, ponieważ cała 320-kilogramowa partia została już sprzedana.
wiadomości
wiadmomości
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)