- poinformował w środę Główny Urząd Statystyczny.
Droższy niż przed miesiącem był także drób oraz mleko krowie w skupie. Spadły natomiast ceny żywca wieprzowego i bydła.
Na targowiskach więcej niż w styczniu płacono za większość zwierząt gospodarskich.
GUS podał, że przy rosnącym zainteresowaniu rolników chowem zwierząt, ceny prosiąt na targowiskach wzrosły w porównaniu ze styczniem tego roku o 1,3 proc. i o 29,9 proc. w porównaniu z lutym ubiegłego roku.
Na targowiskach płacono więcej niż w styczniu tego roku za pszenicę o 3,1 proc., i za żyto o 4,6 proc. Ceny podstawowych zbóż na obu rynkach: w skupie i na targowiskach były wyższe niż przed rokiem, w tym pszenicy w skupie o 12,4 proc., na targowiskach o 13,8 proc., a żyta odpowiednio o 21,1 proc. i 16,5 proc.
Luty był czwartym z kolei miesiącem gdy wzrosły ceny ziemniaków jadalnych na targowiskach o 1,2 proc., jednak nadal były one niższe niż przed rokiem o 33,5 proc.
GUS podał, że lutym nastąpiło zmniejszenie podaży podstawowych produktów mięsnych w skupie.
Znacznie pogłębił się spadek cen bydła rzeźnego w skupie, który wyniósł w lutym tego roku 7,9 proc. Nastąpiła również obniżka cen bydła w skali dwunastu miesięcy o 2,1 proc.
Na targowiskach za bydło rzeźne płacono rolnikom o 2,8 proc. mniej niż w styczniu, ale o 6,9 proc. więcej niż rok wcześniej.
Niższe niż w styczniu były ceny żywca wieprzowego w skupie o 0,9 proc. i na targowiskach o 0,5 proc., jednak ich poziom pozostał nadal wyższy niż przed rokiem, odpowiednio o 29,0 proc. i 28,2 proc.
Za drób rzeźny płacono w skupie o 1,6 proc. więcej niż w styczniu oraz o 15,8 proc. więcej niż rok wcześniej.
W lutym wzrosła o 0,2 proc. cena skupu mleka krowiego. W porównaniu z lutym ubiegłego roku mleko było droższe o 10,2 proc.