Wirus H5N1 został wykryty u padłych kur niosek w powiecie żuromińskim. Potwierdziły to specjalistyczne testy w laboratorium w Puławach.
Służby weterynaryjne województwa mazowieckiego podjęły kolejne działania, mające zapobiec rozprzestrzenieniu się wirusa ptasiej grypy.
Wokół gospodarstwa, gdzie wykryto wirusa, wytyczono strefy zapowietrzoną i zagrożoną. Na drodze z Żuromina do Bieżunia stoją policjanci i strażacy, którzy kierują wszystkie samochody na objazdy lokalnymi drogami. Na głównej drodze rozłożono maty dezynfekujące.
Przejeżdżać nią mogą tylko mieszkańcy. Zagrodzony jest w ten sposób obszar w promieniu około czterech kilometów od Bieżunia, w pobliżu którego wykryto wirusa ptasiej grypy.
W Żurominie rozpoczęło się posiedzenie sztabu kryzysowego. Zwołano je w związku z wykryciem w okolicy wirusa ptasiej grypy.
Do Żuromina przyjechał wojewoda Mazowiecki. W posiedzeniu bierze także udział miejscowy starosta, przedstawiciel lokalnego samorządu, pracownicy służby weterynaryjnej oraz szefowie straży pożarnej i policji.
Nikt z urzędników nie chce na razie udzielać żadnych informacji o sytuacji w okolicy. Na godzinę trzynastą - po zakończeniu posiedzenia- planowana jest konferencja prasowa.
| Jak ustrzec się przed ptasią grypą? |
| --- |
| Służby weterynaryjne przypominają że mięso pochodzące od zarażonych ptaków po ugotowaniu lub upieczeniu nie stanowi zagrożenia dla ludzi. Dlatego ważne jest by nie spożywać mięsa, przetworów drobiarskich i jaj, które nie zostały podgrzane przynajmniej do temperatury 70 stopni Celsjusza. Należy także myć dokładnie przy użyciu detergentu wszystkie przedmioty, które miały kontakt z surowym mięsem drobiowym. Trzeba też unikać dotykania martwych lub sprawiających wrażenie chorych dzikich ptaków. Należy pamiętać, by surowe mięso drobiowe nie miało styczności z innymi produktami żywnościowymi, a także o tym, by myć ręce po każdorazowym przygotowaniu posiłku, lub zetknięciu się z ptactwem. Szczególną uwagę należy zwrócić na dzieci. Dopilnować, by one również unikały kontaktu z ptactwem, a także myły ręce, jeśli dotykały surowego mięsa drobiowego, lub jajek. |