Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na

Wzrost cen żywności utrudni RPP redukcję stóp - Krzyżewski

0
Podziel się:

Duży wzrost cen żywności w maju utrudni RPP szybkie podjęcie decyzji o redukcji stóp procentowych

- uważa Janusz Krzyżewski z Rady Polityki Pieniężnej. 'Duży wzrost cen żywności w maju utrudni Radzie szybkie podjęcie decyzji o redukcji stóp procentowych' - powiedział PAP w środę Krzyżewski.

GUS podał w środę, że ceny żywności w I połowie maja wzrosły o 1,0 proc. w porównaniu z II połową kwietnia, a w porównaniu z I połową kwietnia wzrosły o 1,4 proc.

Po danych GUS o zaskakująco dużym wzroście cen żywności w pierwszej połowie maja większość analityków spodziewa się, że inflacja w maju wyniesie w relacji rocznej 6,4-6,8 proc.

Według szacunków głównego analityka resortu finansów Jacka Krzyślaka inflacja w maju wzrośnie do 6,8 proc. z 6,6 po kwietniu.

Cel inflacyjny Rady Polityki Pieniężnej na 2001 rok to 6-8 proc.

Na najbliższym posiedzenie RPP zaplanowanym na 29 i 30 maja większość analityków nie spodziewa się redukcji stóp procentowych, które w tym roku zostały dwukrotnie obniżone w lutym i marcu o łącznie o 200 pkt bazowych do 17-21 proc.

wiadomości
gospodarka
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
PAP
KOMENTARZE
(0)