Trwa ładowanie...
Zaloguj
Notowania
Przejdź na
oprac. WZI
|

Obniżka VAT dla gastronomii. Ministerstwo odpowiada

7
Podziel się:

Ministerstwo finansów sprzeciwia się obniżce VAT dla gastronomii. Jak argumentuje, uderzyłoby to w handel detaliczny.

Obniżka VAT dla gastronomii. Ministerstwo odpowiada
Resort finansów przeciwko obniżce VAT dla gastronomii. (Unsplash.com, Greg Howard)

W branży gastronomicznej istnieją dzisiaj trzy stawki VAT. 5, 8 i 23 proc. Do Sejmu trafił poselski projekt ustawy, która ujednoliciłaby stawkę na poziomie 5 proc. dla wszystkich usług gastronomicznych. Takiemu rozwiązaniu sprzeciwia się resort finansów.

"Proponowana obniżka spowodowałaby znaczące różnice w poziomie opodatkowania takich samych w istocie (lub bardzo podobnych) świadczeń oferowanych w sektorze gastronomicznym oraz w handlu detalicznym, i tym samym naruszenie zasady równego opodatkowania takich towarów/usług. Przyjęcie takiego rozwiązania oznaczałoby bowiem, że przykładowo alkohol, niektóre napoje owocowe i warzywne, woda butelkowana w lokalu gastronomicznym, byłyby opodatkowane 5 proc. stawką VAT, natomiast w placówce handlowej stawką 23 proc. - pisze w odpowiedzi na interpelacje posłów KO wiceminister finansów Jan Sarnowski.

Wiceminister przyznaje, że część krajów europejskich faktycznie zaczęło eksperymentować z obniżaniem podatków dla gastronomii, przynajmniej na czas pandemii, kiedy sektor działa w mocno ograniczony sposób. Jednak, jak twierdzi Sarnowski, takie działania przynoszą "nieoczekiwane efekty".

Zobacz także: Bon gastronomiczny. Wejdzie w życie? Kościński: Oni potrzebują żywej gotówki

- Wstępne analizy pokazują przykładowo, że obniżka podatku m.in. w handlu żywnością została przeniesiona na konsumentów, co oznacza, że ceny wielu dóbr realnie zostały obniżone. Jednak w przypadku usług takich jak gastronomia czy hotelarstwo praktycznie nie zaobserwowano wpływu wprowadzonych zmian na konsumentów. Wydaje się również, że zastosowany instrument nie wpłynął zasadniczo na wzrost popytu. Relacja kosztów poniesionych w związku z wprowadzonymi zmianami stawek, a realnymi efektami zastosowania tego instrumentu, stawia zatem pod znakiem zapytania jego efektywność w porównaniu z innymi możliwościami wsparcia branż w kryzysie - pisze Sarnowski.

O obniżenie i ujednolicenie VAT na usługi gastronomiczne branża walczy od dawna. W zeszłym roku zaproponowano, by całą branżę objąć stawką w wys. 8 proc.

Za takim rozwiązaniem opowiedziała się m.in. wiceminister rozwoju Olga Semeniuk, która w wywiadzie dla Polskiego Radia przyznała, że będzie taki projekt rekomendować.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
podatki
vat
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
money.pl
KOMENTARZE
(7)
wolak
3 lata temu
Jak oni dbają o Polaków, jak dbają. Klasyka: ale jaja, ale jaja.
Stach
3 lata temu
U nas fiskus nie obniży podatku choćby wszystko miał szlak trafić. Niech ludzie z głodu zdychają ale podatki trzeba z nich ściągać.
Polak
3 lata temu
nadal wierzycie, że Żymianie mają szczytne cele wobec polskich podatników i dbają o naszą gospodarkę?
Ciekawy
3 lata temu
Nowy ład, domki, dworki ... no samo nie przyjdzie
Dykta!
3 lata temu
VAT mógłby być 25%. Kluczem jest kwota wolna od podatku, która powinna wynosić 70.000 PLN.