Trwa ładowanie...
bEKFpGJN
Notowania

Kolacja – Wszystkie wiadomości

Pomysł na biznes: Prywatny kucharz na zamówienie
12.07.2018 10:51

FIRMA
 / 
Pomysł na biznes: Prywatny kucharz na zamówienie

"Zaproś szefa kuchni do swojego domu" - tym hasłem zachęca swoich klientów Agnieszka Górska, założycielka firmy "Ulala Chef". Jej pomysł na biznes to platforma internetowa zrzeszająca prywatnych kucharzy, którzy w domach klientów oferują kolacje i "kulinarne przedstawienia". To alternatywa dla gotowych cateringów i ofert restauracji. - Forma w jakiej robimy ten biznes do tej pory nie istniała w Polsce - mówi założycielka firmy. Jak to działa? - Każdy z kucharzy ma profil w naszym serwisie i tam przedstawia swoje oferty menu. Po dokonaniu wyboru, kucharz przyjeżdża do nas z zakupami i z zastawą, która jest dopasowana do charakteru kolacji, a następnie gotuje i opowiada o daniach w naszej kuchni - tłumaczy Agnieszka Górska, pomysłodawczyni konceptu. Firma obecnie zrzesza 50 kucharzy i działa w siedmiu największych miastach Polski. Z usługi można jednak skorzystać w dowolnym miejscu - także poza granicami kraju. Kolacje składają się z 4-6 dań, a ich koszt to śr. 100-200 zł za osobę. Skąd pomysł na taki biznes? - W domu mojej siostry miała się zjechać cała rodzina, siedziałam na kanapie i pomyślałam, że tego, czego nam brakuje, to właśnie jakiegoś świetnego kucharza, który raz na jakiś czas mógłby przygotować dla nas obiad czy kolację - wspomina właścicielka. - Wtedy pomyślałam sobie, że być może jest więcej takich osób, które tak jak ja chciałyby korzystać z tego typu usług - dodaje. Trzyletni koszt inwestycji to ok. 700 tys. zł. Co się składa na tę kwotę? Budowa platformy internetowej, narzędzia pracy, budowa kuchni testowej, rekrutacje kucharzy, marketing czy księgowość. Największą wartość generują koszty pracy - oszacowane na 486 tys. zł w ciągu trzech lat. Źródłem finansowania są oszczędności właścicielki i jej wspólniczki. Zobacz najnowszy odcinek programu "Pomysł na biznes".

Baden-Baden: uroczysta kolacja rozpocznie jubileuszowy szczyt NATO
03.04.2009 18:00

KOLACJA
 / 
Baden-Baden: uroczysta kolacja rozpocznie jubileuszowy szczyt NATO

Prezydent Lech Kaczyński jest już w niemieckim kurorcie Baden-Baden gdzie wieczorem weźmie udział w uroczystej kolacji z udziałem przywódców NATO. To będzie początek jubileuszowego szczytu Sojuszu Północnoatlantyckiego, który w tym roku obchodzi 60. urodziny.

Warmińsko-mazurskie: Po kolacji wigilijnej przyznał się do zbrodni
26.12.2008 11:36

KOLACJA
 / 
Warmińsko-mazurskie: Po kolacji wigilijnej przyznał się do zbrodni

Zarzut zabójstwa może usłyszeć 49-letni
mężczyzna z gminy Barczewo (warmińsko-mazurskie) podejrzewany o
zabójstwo swojej 75-letniej ciotki. Mężczyzna przyznał się do
zbrodni swoim znajomym, z którymi zjadł chwilę wcześniej kolację
wigilijną.

Herbatka po turecku
26.07.2008 8:30

KUCHNIA
 / 
Herbatka po turecku

Wyjazd do Turcji w lipcu nie jest oznaką roztropności. Chyba, że tak jak döner kebab na rożnie, lubicie opiekać swoje ci...

Piemont - casting regionalnych win
29.04.2008 12:24

WINO
 / 
Piemont - casting regionalnych win

Korespondencja własna z Piemontu:

To był wyjątkowo pracowity wyjazd. W ciągu trzech dni przetestowałem 97 win. Przez us...

bEKFpGJP
Wino w pigułce
16.05.2007 0:00

WINO
 / 
Wino w pigułce

Chociaż aspekty lecznicze są ważnym elementem tego artykułu, to nie jest on skierowany wyłącznie do osób chorych lub farm...

Toskania - wino, region, rodzina Folonari
12.10.2006 0:00

PIZZA
 / 
Toskania - wino, region, rodzina Folonari

Korespondencja własna z Toskanii.

Bardzo ostatnio eksploatowany Leonardo da Vinci mógłby być wy...

"Kolacja z konfidentem"
02.10.2006 19:37

KOLACJA
 / 
"Kolacja z konfidentem"

Najcenniejszym tajnym współpracownikiem rozpracowującym dla SB "Piwnicę pod Baranami" był tłumacz i filmoznawca Michał Ronikier. Wynika tak z książki "Kolacja z konfidentem", której autorami są: Jolanta Drużyńska - dziennikarka Polskiego Radia Kraków i historyk Stanisław Jankowski.

Uczta Babette
12.09.2006 0:00

CIASTA
 / 
Uczta Babette

W lipcowym felietonie nadmieniałem o powszechności przejadania się. Spodziewałem się zmasowanego ataku „wielkich brzuch...

bEKFpGJV
Barmanka
27.06.2005 0:00

KLUB
 / 
Barmanka

Są takie sprawy na niebie i ziemi, które odbierają smak nawet największym twardzielom. Każdy ma przecież granicę, kt&o...

Co z tymi kaloriami?
21.06.2005 0:00

WINO
 / 
Co z tymi kaloriami?

Wraz z nadejściem wiosny większość populacji zaczęła liczyć kalorie. Jeszcze 100 lat temu nikt sobie tym głowy nie zawracał, ...

Wady wina
28.04.2005 0:00

WINO
 / 
Wady wina

Romantyczna kolacja bez dobrego wina, to jak studnia bez wody. Jednak ten cudowny wieczór może skończyć się całkowitą por...

Oficjalny obiad
14.12.2004 0:00

OBIAD
 / 
Oficjalny obiad

Coraz częściej urządzamy rozmaite rodzinne i firmowe uroczystości w restauracjach, pozwalając, by zajęli się nami fachowcy od...