Trwa ładowanie...
bEDjLzph
Notowania

Lodziarnia – Wszystkie wiadomości

Sanepid bierze się za lody. Bakterie w połowie próbek
14
20.07.2021 19:57

LODY
 / 
Sanepid bierze się za lody. Bakterie w połowie próbek

Bakterie świadczące o niezachowaniu należytej higieny znaleziono podczas wyrywkowych kontroli w próbkach lodów z automatów – mówi zachodniopomorski sanepid. W 115 próbkach znaleziono dużą ilość bakterii mogących wywołać dolegliwości żołądkowe.

30 tysięcy złotych zarobku? Owszem, potrzeba do tego tylko budki z lodami
9
27.06.2021 9:17

BUDKA Z LODAMI
 / 
30 tysięcy złotych zarobku? Owszem, potrzeba do tego tylko budki z lodami

Zwykła budka z lodami, jakich pełno nad morzem czy w górach, może przynieść krociowe zyski. Ale do takiego biznesu trzeba się dobrze przygotować. Prawdziwy sezon w Polsce trwa tylko dwa miesiące.

40 minut stania po lody. "Zakaz handlu pomaga"
3
21.06.2021 12:10

WAKACJE
 / 
40 minut stania po lody. "Zakaz handlu pomaga"

Zaskakująca cierpliwość klientów lodziarni. Stoją nawet 40 minut, by kupić lody. - Cierpliwość klientów mnie zaskakuje, bo nie raz widziałem kolejki, praktycznie w każdą niedzielę, po 80-100 osób. Nawiązują znajomości, rozmawiają, dzieci biegają dookoła, czekają po 40 minut i nikomu to nie przeszkadza - powiedział w programie "Money. To się liczy" Radosław Charubin, właściciel marki LodyBonano. - Mamy bardzo dużo punktów lodziarskich w Polsce, nawet małe miasteczka potrafią mieć siedem lokali. Polacy lubią spędzać czas na powietrzu, lubią spacerować i właśnie ten lód jest wynikiem tych spacerów - dodał. Był też pytany o zakaz handlu w niedziele. - Pomaga. Nie myślałem, że tak powiem, ale pomaga. Ludzie mają więcej czasu, więcej spacerują, przyjeżdżają do centrów miast albo nad jeziora i kupują lody - dodał.

Lody o smaku śledzia. Będą hitem lata?
7
21.06.2021 11:51

WAKACJE
 / 
Lody o smaku śledzia. Będą hitem lata?

Lodziarnie walczą o nowych klientów, ci otwierają się na nowe, bardzo nietypowe smaki. - Od 5 lat obserwujemy w lodziarniach z okienek tendencję do lodów naturalnych, rzemieślniczych. To trwa, ten rynek nie słabnie, rozwija się, to jest na razie top mody. Świderki, które królowały od 10 lat, trochę zeszły na dalszy plan. W Polsce przez półtora sezonu popularne były lody z węgla kokosowego, który jest całkowicie naturalny, barwiły język, były czarne. Teraz bardzo popularne są kolorowe wafelki - powiedział w programie "Money. To się liczy" Radosław Charubin, właściciel marki LodyBonano. - Polacy lubią próbować, nie boją się dziwnych smaków typu pomarańcza z musztardą, którą uwielbiam. Często wprowadzamy dziwne smaki jak burak czy truskawka z pietruszką. Robiliśmy próby śledzia w śmietanie z cebulką, ale jest to jeszcze za bardzo kontrowersyjne. Pracujemy nad tym smakiem dalej - dodał.

15 tysięcy złotych miesięcznie. W tym biznesie to standard
3
21.06.2021 11:27

WAKACJE
 / 
15 tysięcy złotych miesięcznie. W tym biznesie to standard

Upał za oknem, wysoki sezon turystyczny, Polacy tym chętniej kupują lody. Ile zarabia pracownik budki z lodami, a ile przedsiębiorca wyciąga z tego biznesu? - Pracownikom trzeba zapłacić od 15 do 20 złotych za godzinę na rękę. Z reguły jest to praca po 8 godzin, ale pracuje się również w weekendy, dlatego musi być dwóch lub trzech pracowników. Może nie jest to duży koszt pracowniczy, ale jest dużo wyższy niż był jeszcze rok temu - powiedział w programie "Money. To się liczy" Radosław Charubin, właściciel marki LodyBonano. - Największe zyski dla przedsiębiorców to nawet 30 tysięcy złotych miesięcznie, ale to są jednostki, punkty, które mają szczęście, bo bardzo dużo zależy od miejsca. Natomiast ktoś, kto ma pecha i nie trafi z punktem, na pewno nie straci, najwyżej wyjdzie na zero. Średnio mówimy, że jest to między 10 a 15 tysięcy złotych miesięcznego zysku na czysto - dodał.

bEDjLzpj
Pomysł na biznes: Czarne lody
12.07.2018 11:37

FIRMA
 / 
Pomysł na biznes: Czarne lody

Czarne lody barwione aktywowanym węglem kokosowym - to pomysł na biznes Grzegorza Ryżewskiego, współwłaściciela lodziarni "Sweet Corner". Jego firma oferuje pierwsze w Warszawie czarne lody. - To nowy produkt na polskim rynku - zapewnia właściciel. Moda na grafitowe lody przyszła do nas z USA, tam są hitem w mediach społecznościowych. Biznes w Polsce prowadzi dwóch wspólników, którzy postanowili wykorzystać modny, naturalny barwnik - węgiel z łupiny kokosa. - Ma on właściwości prozdrowotne, absorbujące i wybielające zęby - wylicza Ryżewski. Lody są produkowane na bieżąco, w małych partiach i z mleka od ekologicznych dostawców. Smak? Śmietanka z Nutellą. Cena to 10 zł. Właściciele przyznają, że w prowadzeniu tego biznesu pomaga odpowiednia pogoda i… zakaz handlu w niedzielę. Sprzedaż rośnie z tygodnia na tydzień. Firma liczy, że po sukcesie lodziarni w Warszawie, wkrótce marka pojawi się w innych miastach. Zobacz nowy odcinek programu "Pomysł na biznes".

Pomysł na biznes: Lody tradycyjne
12.07.2018 10:49

LODY
 / 
Pomysł na biznes: Lody tradycyjne

Włoskie "gelato" powstałe na bazie naturalnych składników, kręcone w tradycyjny sposób w oparciu o 100-letnią recepturę - to pomysł na biznes Karola Pietrowskiego, założyciela firmy "Jednorożec Lody Tradycyjne". Od dwóch lat każdego dnia produkowanych jest tu do 150 kg lodów. W ofercie są trzy rodzaje lodów - maksymalnie 18 smaków. Ich produkcja odbywa się w lokalu. - Nasze laboratorium znajduje się za szklaną ścianą, dzięki temu można obserwować cały proces produkcji lodów - tłumaczy właściciel. Skąd pomysł na taki biznes? - W 2012 roku znalazłem się we włoskiej Bolonii, w całkiem innym temacie niż lody. Wszedłem do jednej z "gelaterii" i spróbowałem tamtejszych lodów - wspomina właściciel. - Kiedy jadłem pistację, to czułem tak jakbym zjadł rozgniecione, zmrożone orzeszki pistacjowe. Zaczęło to w mojej głowie dojrzewać - dodaje. Właściciel postanowił odtworzyć smak tamtych lodów nad Wisłą. W 2014 roku na warszawskim Mokotowie powstała lodziarnia "Jednorożec". Koszt inwestycji wyniósł ok. 500 tys. zł. To głównie wartość zakupu trzech maszyn do produkcji lodów, a także wyposażenia lokalu w ladę chłodniczą, witrynę na ciasta, lodówkę, zamrażarkę czy ekspres do kawy i młynek. Źródłem finansowania był kredyt inwestycyjny. Zobacz najnowszy odcinek programu "Pomysł na biznes".